Експерт за задържаното за тероризъм момче от Пловдив: Имал е намерение да убива

Кадър от БТВ

Политологът и съавтор на книгата "Ислямска държава" Татяна Дронзина коментира пред БТВ, че радикализираното момче от Пловдив има път назад.

16-годишен ученик е обвинен за тероризъм. Според службите той е вербуван от групировката "Ислямска държава". Според нея той не е преминал границата и не е извършил насилие. Тя смята обаче, че е имал намерение да убива.

"Защото човек, който не смята да го прави, не държи 15 кг взривни вещества у дома си, не държи символи на ИДИЛ, която превърна милиони хора в бежанци и изби хиляди. Но то има път назад, защото не е извършило насилие," заяви Дронзина.

Специалистът бе категорична, че не е било добра идея случаят с момчето да се разгласява. Тя обясни, че според нея в интернет се вербуват кандидат-джихадисти, истински - само на живо.

Експертът не изключи възможността да има вербовъчна мрежа у нас и да са се срещали и на живо. "Фразата 'Точно с мен няма да се случи" е лоша защита срещу радикализацията и тероризма, ние сме част от НАТО и ЕС", коментира Дронзина.

Според нея трябва да има безплатна линия, която да помага на родители, чиито деца са се сблъскали с радикализация, за да имат специализирана помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България