Експерт за катастрофите по пътищата: Трябва да се подходи с превенция, наказания и контрол

Кадър от "Нова тв"

Как да бъде намалена черната статистика по пътищата? Въпросът отново излезе на дневен ред след поредния тежък пътен инцидент с жертви. През нощта на неделя срещу понеделник шестима души загинаха при челен удар на два автомобила на пътя Габрово - Казанлък. Шофьорът на едната кола е 18-годишен. Той имал книжка само от няколко месеца. По първоначална информация, именно той е виновен за трагедията, след като карал пиян и с висока скорост.

„Цялата система за контрол на пътя, всичко правим малко на подхода на юруш. Имаме едно събитие и сега ще разследваме школата, преди имахме събитие с автобуси – слагаме коланите. Няма ли системност, трудно ще се получи”, заяви пред "Нова тв" проф. Румен Миланов, експерт по пътна безопасност.

„Подходът на парче за съжаление съществува”, коментира проф. Миланов за мерките, които се взимат в момента.

„Дайте да подредим йерархията на опасностите и да подходим с превенция, наказания и контрол. Ако не го направим това нещо, така ще си говорим”, коментира проф. Миланов.

Според него си заслужава внимание да се постави и въпросът за часовете по кормуване. „Трябва да се нормира правилно необходимият обем от знания, които трябва да придобие младият водач или този, който се обучава. Да, ще е по-скъпо. Но не може да пуснем всеки на пътя”, каза проф. Миланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България