Експерт: Към момента опасните язовири у нас са под 200

Дирекцията „Язовирни стени и съоръжения” към агенцията  за метрологичен и технически надзор при създаването си е получила „в насипно състояние” информацията за язовирите у нас и две години по-късно все още има „400-500 гьола”, които не са установени. Това призна шефът на дирекцията ген. Кирил Войнов пред БТВ.

Той посочи, че след потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, той и подчинените му вече получават на всеки 24 часа прогноза за времето от БАН. До момента, оказва се, те е трябвало да работят с 5-дневни данни от МОСВ.

Към момента опасните язовири у нас са под 200, подчерта генералът.

Войнов подчерта, че е началник на контролен орган, а за изкуствените водоеми отговарят други. „Ние не стопанисваме язовирите, ние сме надзорен орган – 4523 язовира са на кметовете, тъй че да бъдат така добри – когато са ги приемали навремето не са си давали сметка, че тези язовири трябва да се експлоатират, трябва да се отделят средства”, заяви той.

До момента са издадени 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лв. е лична за всеки кмет, но, стана ясно от думите на Войнов, има представители на местната власт, които се крият от дирекцията.

Той призова за ясна държавна политика по отношение на язовирите, защото вероятно кметовете ще започнат масово да искат разрушаване на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на яз. Бели Искър и притесненията на живеещите в близост от водно бедствие, ген. Кирил Войнов обясни, че принципал на обекта е МРРБ, а нивото на водата се поддържа такива, че да гарантира нормална експлоатация на язовирната стена: „25 години нищо не е правено”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България