Експремиер осъден за обогатяване от война

Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден днес на 2 години и половина затвор за незаконно обогатяване по време на война, предаде Танюг.

Съдът призна Санадер за виновен за вземане на подкуп от австрийската банка Хипо Алпе Адриа през войната през 1995 г. В присъдата е посочено, че Санадер е злоупотребил със служебното си положение, за да получи незаконна печалба.

В началото на процеса Санадер пледира невинен. Прокуратурата от своя страна заяви, че високото ниво на корупция по време на войната през 90-те години е поставила в опасност хърватската държава.

Санадер - премиер на Хърватия от 2004 г. до 2009 г., е най-високопоставеният хърватски политик, съден за корупция. Наказанието му за незаконно обогатяване по време на война е първата по рода си в историята на Хърватия. Срещу Санадер бяха повдигнати редица обвинения, главно за корупция. След първите той избяга в Австрия, но бе арестуван в края на 2010 г. и през юли 2011 г. екстрадиран в Хърватия. През 2014 г. той бе осъден за вземане на подкуп от няколко милиона евро от банката и от унгарската петролна компания МОЛ. Върховният съд обаче отмени присъдите по процедурни причини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа