Екстрадират полски сводник, живял нелегално у нас

Снимка: Архив

41-годишен поляк, осъден във Варшава на 3 г. затвор за сводничество и грабеж, ще бъде екстрадиран в родината си, за да си изтърпи наказанието, постанови Добричкият окръжен съд. Присъдата на Томаш П. влязла в сила през февруари 2012 г., но той бил неоткриваем. 5 години по-късно полските власти издали Европейска заповед за ареста му, а нашите органи на реда го открили и задържали на 11 септември в курорта Албена. Оказало се, че Томаш от 2 г. живее със семейството си в балчишкото с. Оброчище нелегално, тъй като нямал удостоверение за продължително пребиваване у нас.

Полякът опита да смили съда, като обясни, че България много му харесва и иска да получи гражданство. Той не се съгласи да бъде екстрадиран с мотива, че бил бивш полицай и в Полша ще трябва да търпи наказанието си заедно със заловени от него престъпници. Затова защитникът му пледира Томаш да лежи в наш затвор, като също изтъкна, че клиентът му дълго време е живял в България.

Съдът обаче не прие тези аргументи, тъй като Томаш е пребивавал у нас противозаконно и не е подавал документи за гражданство. До определяне на дата за екстрадицията сводникът остава в ареста, но в 5-дневен срок може да обжалва решението на добричките магистрати пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право