Екстремно кабрио с ръчно свалящ се покрив

Лятото става още по-горещо за автомобилните ценители с излизането на най-бързия сериен модел на Lamborghini. Кабриото Aventador SVJ Spyder е екстремна машина, която ще докара до екстаз всеки почитател на високите скорости. Трудно ще се намери толкова брутален открит автомобил, в който двама души да подложат прическите си на най-тежкото изпитание.

Чудовищната мощ е кодирана в означението SVJ. Първите две букви означават Super Veloce(супербърз), а J маркира пригодността за състезателно каране на писта. Lamborghini показваименно с Aventador SVJ Spyder колко високо може да се вдигне адреналинът при пътуване без покрив над главата. За 2,9 секунди кабриото ускорява от 0 до 100 км/ч. Точно 8,8 секунди са необходими на стрелката на скоростомера да стигне от 0 до 200 км/ч. А максималната скорост е над 350 км/ч. Забележителни са не само спринтьорските възможности, но и способността за бързо спиране. При скорост 100 км/ч кабриото има нужда само от 31 м спирачен път за спиране до пълен покой.

Тези параметри имат своята цена. За да е способен на такава зашеметяваща бързина, автомобилът е суперлек и тежи 1575 кг. За кола с двигател V12 това е отлично постижение, което в случая се дължи на широкото приложение на карбон при изработката на каросерията и спестяване на всякакви ненужни тежки компоненти. Подвижният покрив например се сваля ръчно, а не с електрически механизъм - това позволява на двата панела на гюрука да тежат само по 6 кг и да се сложат в багажника под предния капак.

Без покрив кабриото е по-бързо с 0,1 секунда в спринта до 100 км/ч. Система от активни аеродинамични компоненти подпомага движението и завиването с висока скорост, като осигурява допълнителна притискателна сила върху колелата към асфалта. Зад двете седалки ръмжи гигантски 6,5-литров високооборотен двигател V12 от класическата школа с атмосферно пълнене. При 8800 оборота той генерира мощност от 770 к.с., а максималният въртящ момент от 720 Нм е наличен при 6750 оборота. На една конска сила се пада да задвижва 2 кг от теглото на автомобила. За да няма изгорени гуми, тягата се предава на всички четири колела с приоритет на задните през 7-степенна автоматична трансмисия. Всички колела са не само задвижващи, но и завиващи, а окачването е адаптивно с различни възможности за настройка.

За съжаление Aventador SVJ Spyder ще бъде произведен в серия от само 800 екземпляра. Цената на автомобила е около 600 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили