Екстремно MINI с голям багажник и 231 конски сили

Трите букви JCW върху едно MINI означават най-голямата мощност, най-високата скорост и най-доброто пътно поведение, на които са способни колите на култовата британска марка. Етикетът JCW ( John Cooper Works) е поставен преди години за първи път върху MINI от Майкъл Купър, който тунинговал автомобили и припомнял делото на своя знаменит баща - британския инженер, състезател и предприемач Джон Купър. Оттогава върховите модели на MINI носят добавката JCW в името. Така е и при най-функционалната кола на тази марка, която се нарича Clubman и съчетава трудни за комбиниране качества като лайфстайл и товарен капацитет. Във варианта JCW към характеристиките на симпатичното комби се присъединява и безкомпромисна бързина, която подхожда на стегнатото окачване на MINI и шофирането тип „картинг“.

Всяко докосване на педала на газта предизвиква стихия под предния капак, където се вихри двулитров турбо мотор с мощност 231 конски сили и 350 Nm максимален въртящ момент. За да бъдат пощадени гумите от бързо износване и за да се оползотвори по най-добрия начин огромният ресурс на мотора, за първи път Clubman получава серийно задвижване на четирите колела. Спринтьорските възможности на автомобила са впечатляващи - ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 секунди, независимо дали водачът сменя сам предавките на ръчната 6-степенна трансмисия или разчита на работата на опционалната 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport. Максималната скорост 238 км/ч е почти на нивото, на която BMW и Mercedes ограничават мощните си автомобили - 250 км/ч. По данни на производителя средният разход на бензин се движи между 6,8 и 7,4 л в зависимост от трансмисията.

Моделът JCW превъзхожда досегашния топвариант Clubman Cooper S с 39 конски сили и състезателни компоненти като четирибуталните спирачни апарати Brembo плюс специалните настройки на изпускателната система и окачването, което може да бъде с динамичен контрол на амортисьорите. Екстремното комби стъпва върху красиви 18- или 19-инчови джанти. Ексклузивно за модификацията JCW е разработена и подходяща цветова комбинация - тъмнозелена каросерия, червен покрив и състезателни ивици в червено или черно. На колата много й отива и класическата за JCW разцветка в червено и черно. Серийно моделът е оборудван с ефектните LED фарове и задни светлини, спортни седалки, алуминиеви педали и лайстни на праговете, безключов достъп и стартиране, активен автопилот със спирачна функция, мултифункционален волан и система за избор на режими за шофиране.

На габарити Clubman вече е сериозен автомобил с дължина 4,25 м, който предлага комфортно настаняване и на втория ред благодарение на увеличеното пространство в пътническата кабина и четирите пълноценни врати. Багажното отделение побира 360 л, а при сгъване на задните седалки - 1250 л. Така MINI John Cooper Works Clubman притежава по-голям товарен капацитет дори от компактни модели като от Audi A3 Sportback и гъделичка егото на горделивите водачи, които искат винаги да са първи на светофара и в завоите, дори да са напълнили догоре големия багажник зад срещуположно отварящите се като портал врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили