Ексцентричен художник разбива мита за ретроградния Меркурий

Кокимото открива във Варна изложба, вдъхновена от астрологичния феномен

Ексцентричният творец Калоян Илиев- Кокимото открива във Варна изложба, посветена на ретроградния Меркурий, провокиран от публичната нагласа, че е негативен, носи объркване и хаос. Това ме привлече като изследовател в началото на 2016 г., а след по-задълбоченото ми навлизане в материята и като творец установих позитивните тенденции, които носи, споделя Кокимото.

Според него планетите, наблюдавани от Земята изглеждат, че се движат напред. В един момент забавят движението си, спират и започва да ни се струва, че се връщат назад. Всъщност това е оптична илюзия. В действителност те само забавят своя ход. Това състояние се нарича ретроградно, а от всички тях Меркурий е с най-силен ефект върху хората, казва художникът.

Той забелязъл, че всъщност в ретроградните периоди на Меркурий, които са три или четири пъти годишно, се засилва творческото въображение, нараства жаждата за знания и настъпват ползотворни дни. Така се зародила идеята му за изложба и цели две години използвал потенциала в периодите на ретроградния Меркурий, които според него са заредени с повече шанс и предимство за творците, идеите и фантазиите им.

"Докато черпя енергия от астрологичния феномен, наблюдавах как той се превръща в заплаха за околните. В астрологията обаче няма добро или лошо, има само принципи, тенденции и влияния с различни характеристики, които нашето полярно съзнание е склонно да абсолютизира. Апокрифни светци и източен фатализъм, съчетан с екзистенциалната европейска тъга се обединиха в серия от рисунки, графики, пластики и колажи, за да напомня чрез тях, че колкото и да е богат и известен човек, все пак е смъртен", казва Кокимото. За това е избрал последния за годината ретрограден цикъл от 17 ноември до 7 декември, за да покаже изложбата си в галерия "Contemporary space" във Варна.

Преди 4 години в Градската художествена галерия във Варна отмениха изложбата на Кокимото "Еротична нотка в колелата на християнската машина", защото предизвика недоволството на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с което общината се съобрази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства