ЕК: България върви към еврозоната

Финансовите резултати на страната са все по-добри, призна заместник-председателят на комисията Валдис Домровскис

България върви към еврозоната, а финансовите резултати на страната са все по-добри. За приемането на еврото има номинални критерии, които страната полага усилия да покрие. Някои компоненти изглеждат добре. За други трябва още работа. Необходимо е да се присъедините първо към механизма на обменните курсове (б.а. ERM II). Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домровскис на конференция в София. Тя бе организирана от представителството на ЕК у нас и на нея бяха представени препоръки към страната ни, отнасящи се до финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. В дебата с екип от Брюксел се включиха министърът на финансите Владислав Горанов, управителят на БНБ Димитър Радев, председателят на КФН Карина Караиванова, икономисти.

„От 2015 г. имате дисбаланси в икономиката. Те се отнасят и за корпоративния дълг. Въпреки че фискалните реформи са разгърнати добре, България трябва да разреши някои предизвикателства в областта на финансовия сектор и застраховането“, обяви Домровскис. По думите му пред страната стоят големи структурни промени. Той засегна проблема с механизма за постановяване на минималната работна заплата и размера на сивата икономика.

„България трябва да продължи да изпълнява реформите, които вече са започнали в областта на обществените поръчки, както и да внимава с разходването на публични финанси“, категоричен бе Домровскис.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че от присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели.

„На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света“, заяви Горанов и подчерта, че страната

отчита балансиран бюджет с огромен излишък.

 

Какво пише в доклада на Брюксел

Основни препоръки:

Подобряване на събирането на данъци

Намаляване на размера на неформалната икономика

Още мерки по прегледите на финансовия сектор

По-активни политики по заетостта

Увеличаване на покритието на здравното осигуряване

Прозрачен механизъм за минималната работна заплата

Прилагане на стратегията за развитие на сектора обществени поръчки

 

Лошите кредити намаляват

Банковата система е стабилна

Членството в еврозоната е стратегическа цел за България, а банковата система ще отпадне като открита тема до година, година и нещо, защото секторът е стабилизиран след кризата от 2014 година. Това каза на конференцията управителят на БНБ Димитър Радев. По думите му финансовите институции са насочи вниманието си към по-доброто управление на кредитния риск, както и към това да не се допускат нови лоши кредити, които през последните две години намаляват.

 

Двамата обсъдиха напредъка на страната

Домбровскис донесе на Борисов визия за еврото

Премиерът Бойко Борисов получи от заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г. по време на среща между двамата след конференцията в София.

„В документа се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане“, посочи Домбровскис.

Двамата с Борисов обсъдиха напредъка по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз.

 

Отзиви

Президентът Румен Радев:

Страната е решена за

устойчиви реформи

България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Препоръките на ЕК са важна отправна точка за националните политики и ни позволяват по-лесно да реализираме общите си приоритети в рамките на Европейския съюз, заяви държавният глава Румен Радев на последвала среща с Валдис Домбровскис на „Дондуков 2“. Президентът бе категоричен, че страната ни цени високо откритите и задълбочени анализи и препоръки на ЕК в сферата на икономическата и фискалната политика.

 

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас

Посещението е индиректна

оценка за усилията ни

За мен е чест, че у нас е замeстник-председателят на ЕК г-н Домбровскис, който отговаря за еврото. Това е индиректна оценка за усилията, които полага България по пътя към еврозоната. За да стане това факт, процесът е двустранен – от една страна българската икономика трябва да е готова и да изпълни не малко изисквания, от друга - останалите страни членки, които са в еврозоната, да се съгласят, че българската икономика е изпълнила всички тези изисквания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България