ЕК: България напредва в борбата с корупцията (обзор)

Без гарантирана свобода на медиите заложените цели са непостижими, подчерта Франс Тимерманс

България отбелязва траен напредък в борбата с корупцията и организирана престъпност и в този контекст отпадат 3 от 6-те показателя, по които страната ни наравно с Румъния е обект на редовно наблюдение и проверка от страна на Еврокомисията за последните 11 г. Това обяви на пресконференция в Страсбург първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който коментира заключенията от доклада, успоредно с публикуването му в Брюксел. По време на изложението си Тимерманс неколкократно подчерта, че ЕК си е заложила за цел Механизмът за наблюдение и проверка за България и Румъния да бъде свален от двете страни преди края на мандата на настоящия председател Жан-Клод Юнкер. Тимерманс обаче настоя, че това не е краен срок и че Европейската комисия няма да се поколебае да продължи този режим и след това.

В този контекст той подчерта, че основен компонент в постигането на заложените в механизма цели е свободата на медиите и възможността да работят без натиск, за да бъде ангажирано обществото в борбата с корупцията и организираната престъпност на всяко едно ниво.

 

Едно към едно

Усилията трябва да продължат

През 12-те месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Три от шестте показателя - за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени. ЕК вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки.

България трябва да продължи да постига редовно конкретни резултати, за да консолидира отбелязания напредък, се казва в публикувания доклад на ЕК.

 

Бележим напредък по всички показатели

Кабинетът доволен от оценката

3 механизма са условно затворени

]Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в МС.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в МС.

Докладът на Европейската комисия (ЕК) отразява положително стремежа на всички институции, отговорни за провеждане на реформи в съдебната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод доклада по Механизма за сътрудничество и проверка.

“ЕК посочва, че напредъкът, постигнат по всички показатели на механизма, е значителен. 3 от тях - “Зависимост на съдебната система, “Правна рамка и “Организирана престъпност, се считат за условно затворени. А по останалите три показатели е постигнат напредък, като препоръките са много близо до изпълнението”, посочи министърът на правосъдието Цецка Цачева.

 

Букурещ отбелязва регрес

Осем нови препоръки към Румъния

В доклада си за Румъния ЕК подчертава, че за последните 12 месеца страната буквално е отбелязала регрес що се отнася до върховенството на закона. Брюксел задава осем нови допълнителни препоръки, на които Букурещ трябва да отговори. Сред тях са незабавното прекратяване на уволненията и назначенията на магистрати, съгласно новоприетото законодателство за устройство на съдебната система.

“Съжалявам, че Румъния не само демонстрира застой в процеса на реформи, но и се връща към въпроси, считани за приключени, и прави крачки назад по теми, по които през последните 10 г. отбелязваше напредък. От основно значение е страната незабавно да възобнови действията си за борба с корупцията и да гарантира независимостта на съдебната власт”, заяви Франс Тимерманс.

 

ЕП загрижен от реформи в Румъния

Резолюция зове за независима съдебна система

Европарламентът одобри незаконодателна резолюция с призив за повече мерки за борба с корупцията в Румъния.

Европейският парламент (ЕП) е “дълбоко загрижен” от реформата на румънските съдебни и наказателни закони, която застрашава разделението на властите и борбата срещу корупцията, се казва в приета от евродепутатите резолюция, съобщи пресслужбата на институцията. Текстът бе приет с 473 гласа “за”, срещу 151 гласа “против” и 40 гласа “въздържал се” и призовава румънските власти да приложат гаранции, за да се избегне всякаква намеса, която води до нарушаване на системата за проверки и баланси и да се противопоставят на всякакви мерки за декриминализиране на корупцията на високо ниво.

Евродепутатите предупреждават, че новото румънско законодателство би могло да окаже въздействие върху независимостта на съдебната система, нейната ефикасност и качество, включително да има негативни последици за борбата срещу корупцията.

В същото време ЕП приканва Еврокомисията да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички държави членки на ЕС и предлага система от стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики. Утре ще бъде гласувана отделна резолюция, която ще повтори призивите за създаване на механизъм за оценка на основополагащите ценности на ЕС във всички държави членки веднъж годишно.

В гневна реакция лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи Ливиу Драгня отсече, че важните неща за страната са здравеопазване, образование, инфраструктура, земеделие и икономическо развитие, а не резолюции и мониторингови механизми. Думите му бяха и по повод призивите на ЕК към Букурещ да се откаже от спорните съдебни реформи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България