ЕК: Гърция да се придържа към реформите

Еврокомисията настоятелно призова Гърция да се справи с последиците от икономическата криза и да се придържа към реформите, една година след излизането на Атина от спасителната процедура.

Една година, след като Гърция излезе от третата и последна спасителна програма, Европейската комисия приветства усилията на страната за реформи, като призова правителството да се справи с последиците от 10-годишната икономическа криза и да продължи да се реформира, пише БГНЕС.

Тригодишната програма предостави 61,9 милиарда евро заеми в замяна на справяне с „дългогодишни и дълбоко вкоренени структурни въпроси“, допринесли за кризата в Гърция, заяви Комисията.

„Докато остава работа за вършене, положените усилия дават осезаеми ползи“, се казва в съобщение за пресата, като се посочва, че равнището на безработицата е спаднало до 17,6% през април 2019 г. от пика си от 27,9% през юли 2013 г.

Въпреки че този процент все още е “неприемливо висок”, това е първият път, когато той е паднал под 18 процента от юли 2011 г.

„Важно е гръцките власти да продължат да се фокусират върху пълното справяне със социалните и икономически последици от кризисните години", посочвато от ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа