ЕК дава 16.7 млн. евро за подобряване качеството на въздуха в България

Европейската комисия ще отпусне 16.7 млн. евро по проект за подобряване качеството на въздуха в България. Сумата е част от обща инвестиция в размер на 116,1 млн. евро в последно одобрените интегрирани проекти, които ще бъдат финансирани по програма LIFE за околната среда и действията в областта на климата. Финансирането ще подпомогне проекти в Австрия, България, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения, съобщщиха от пресжентъра на ЕК.

Замърсяването на въздуха от отопление и транспорт представлява значителен проблем в България, посочват от Еврокомисията. Близо 90% от градското население е изложено на прекомерни нива на фини прахови частици (ФПЧ10) през 2016 г., което е значително над средното за Европейския съюз. Нивата на фини частици и бензоапирен също значително надвишават целевите стойности в много градове.

Проектът LIFE IP CLEAN AIR обединява шест големи общини - София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението на България. С негова помощ ще се финансира подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще изготви национални препоръки за преминаване към алтернативни форми на отопление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България