ЕК за засилено сътрудничество с Турция, но без евроинтеграция

Снимка: Архив

Eвропейската комисия призова страните-членки да размислят за отношенията с Турция след референдума там, който дава големи пълномощия на държавния глава.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова министрите на външните работи на общността да посветят петъчната си среща в Малта на отношенията с Турция. „Сегашното положение не е устойчиво и трябва да се намери формула, чрез която да се намали взаимната неудовлетвореност и да се засили сътрудничеството“, изтъкна Хан.

Той добави, че споделя загрижеността на Съвета на Европа, според когото конституционните промени на Ердоган „са опасна стъпка назад“ за турската демокрация.

Според еврокомисаря, ЕС може да засили сътрудничеството с Турция в области, които не засягат евроинтеграцията и ще бъдат от взаимен интерес. ЕК ще разгледа възможностите за разширяване на спогодбите за митнически съюз с Турция.

Йоханес Хан добави, че каквито и да са отношенията между ЕС и Турция, включително и икономическите, върховенството на закона ще остане с основно значение.

В същото време, Анкара призова Брюксел да определи окончателно дали иска да види Турция като член на ЕС.

"Призоваваме Европейският съюз да бъде честен по отношение на нашето евентуално членство. За начало те трябва да определят дали желаят да ни видят там. Нека първо те сами да решат това, а после и ние ще определим плановете си за присъединяването", каза турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

По думите му, ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ на Турция по сделката за бежанците и не повдига въпроса за облекчаването на визовия режим за турците.

"Вместо обещаните три милиарда евро ние сме получили само 790 милиона", подчерта още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа