ЕК мълчи за действията си, ако Каталуния обяви едностранно независимост

Европейската комисия отказа да коментира евентуални свои действия, в случай, че днес властите в Каталуния обявят едностранно независимост. Очаква се тази вечер обръщение по темата на лидера на сепаратисткия испански регион Карлес Пучдемон.

"Няма да правим спекулации на този етап. Първо ще видим какво ще се случи тази вечер", заяви говорител на комисията по време на днешния редовен брифинг в Брюксел.

Говорителят потвърди позицията на Еврокомисията, че за нея допитването противоречи на испанската конституция и по тази причина е незаконно. "Това е вътрешен въпрос за Испания и трябва да бъде решен в съответствие с конституцията на страната", каза той.

От Европейската комисия отказаха да коментират дали Каталуния "чисто технически" ще остане част от ЕС, ако обяви едностранно независимост.

"Ако референдумът беше законен и проведен в съответствие с конституцията, Каталуния щеше да остане извън ЕС", каза говорителят.

От ЕК отново настояха властите в Барселона и Мадрид да пристъпят към диалог. "Насилието никога не може да бъде политически инструмент", заяви говорителят.

Междувременно, правителството на Испания отправи предупреждения към каталунския лидер Карлес Пучдемон „да не прави нищо необратимо“ в рамките на обръщението си пред регионалния парламент, предава. „Призоваваме Пучдемон да не прави нищо необратимо, да не тръгва по пътя, от който няма връщане и да не обявява едностранно независимост“, заяви пред репортери говорителят на правителството в Мадрид Иниго Мендес де Виго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа