ЕК налага от днес мита за стоки от САЩ

Снимка: Владимир Савов

В списъка са тютюн, джинси и бърбън

Европейската комисия налага от днес тежки мита върху десетина американски стоки, сред които тютюневи изделия, бърбън, джинси и мотоциклети, в отговор на митата на Съединените щати от 25 на сто за вноса на европейска стомана и 10 на сто за алуминия, предаде Франс прес.

Списъкът беше изпратен от ЕС на Световната търговска организация (СТО) на 18 май в очакване на решението на Вашингтон за мита върху вноса на метали.

Включването на емблематични за САЩ продукти в списъка на ЕС в някои случаи засяга американски щати, повечето с преобладаващо селско стопанство, които са гласували за президента Доналд Тръмп през 2016 година, отбелязва АФП.

Това са продукти, произвеждани на американска територия, които не се продават от американски марки - каквито могат да се произвеждат навсякъде по света.

Тези стоки са включени в списъка според много прецизна митническа номенклатура, която не посочва поименно нито марка, нито конкретна компания, макар че в началото на март председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер цитира мотоциклетите Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson) и джинсите Левис (Levi's).

"Избрахме продукти като (моторите) "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на (европейския) пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни вчера заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

"Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка", добави той.

През 2017 година Европейският съюз е изнесъл за САЩ стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Европейските контрамерки срещу стоките в списъка имат за цел да компенсират на първо време с 2,8 милиарда евро щетите, които ще нанесат американските мита на европейската промишленост. Тази сума е "премерена" според комисията, която държи процедурата да отговаря изцяло на правилата на СТО.

Възможно е в бъдеще и други продукти да бъдат облагани от ЕС на стойност 3,6 милиарда евро, ако общността спечели спора й със САЩ пред СТО във връзка с жалбата й, подадена на 1 юни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка