ЕК ни пришпорва за нов еврокомисар

Ресорът на Йотингер бил свободен до края на седмицата

Еврокомисията засили натиска над България да номинира нов комисар на мястото на оттеглящата се Кристалина Георгиева и уточни, че ресорът цифрова икономика на германеца Гюнтер Йотингер, който поема бюджета от българката, ще е свободен само до края на тази седмица, предаде електронното издание “Юрактив”.

Миналата седмица сайтът “Политико” съобщи, че портфолиото на Йотингер ще отиде при зам.-шефа на ЕК Андрус Ансип и така въпросът за бъдещия ресор на страната ни още повече се усложнява. Естонецът Ансип отговаря за цифровия единен пазар и затова изборът му е логичен.

Говорител на ЕК заяви пред “Юрактив”, че след като София няма кандидат, няма и как да бъдат обсъдени евентуалните му задължения. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък си е поставил срок до края на седмицата да реши на кого да възложи портфолиото на Йотингер, който почти сигурно взема бюджета след изслушване в Европарламента на 9 януари.

Така България остава с неколкодневен срок за номинация за дигиталната икономика, като в противен случай рискува да остане с незначителен ресор.

Първоначално премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че София иска екология или регионално развитие, но после отбеляза, че новият комисар трябва да бъде посочен от следващия кабинет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България