ЕК обяви своята „Зелена сделка”

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с поне 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Целите на плана са заложени до 2050 г.

“Справедлив преходен фонд” за Източна Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри в сряда в Брюксел подробностите около обявения от “Зелена сделка” - амбициозна програма за три десетилетия напред, която обхваща практически всички политики на ЕС - с основна цел континента да не произвежда повече вредни емисии до 2050 г., предадоха световните агенции.

“Това е момента за нашия “човек на Луната”, каза Фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, преди да изложи плановете си пред членовете на Европейския парламент. Политиките предвидени в “Зелената сделка” преследват параметрите зададени от Парижкото споразумение за климата, по което ЕС е самостоятелна страна.

Комисията започва да работи незабавно над въглероден данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да предпази бизнеса в ЕС, който да продължи да се стреми да бъде “еко”. Новият данък, който ще бъде въведен през 2021 г., ще е съобразен с правилата на Световната търговска организация. ЕК ще реформира и системата на ЕС за търговия с емисии, която облага с данък индустрии, така че да бъдат включени мореплаването, авиацията, трафика и строителният сектор.

Осем от 28-те страни членки, сред които и България, искат финансова помощ за преход от изкопаеми горива и за тях ще бъде създаден “справедлив преходен фонд”.

Неговият размер ще зависи от изхода на преговорите за многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.) и от кохезионните фондове на блока, но се очаква да бъде поне 35 млрд. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа