ЕК одобрява въвеждането на екотакси за стари камиони и автобуси

Мярката е добра, но закъсняла, категорични са в Брюксел

Европейската комисия одобрява въвеждането на продуктова такса (така наречената екотакса -б.а.) за стари товарни автомобили и автобуси в България. Това научи „Труд“ от свои източници в ЕК след среща във вторник в Брюксел. На нея са присъствали експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за да обсъдят с Комисията мерките, които страната ни предприема за повишаване чистотата на въздуха.

Именно заради завишените нива на фини прахови частици в големите български градове ЕК започна наказателна процедура срещу България.

Експертите на Еврокомисията са на мнение, че тази мярка ще доведе до положителен резултат, но не е достатъчна и е твърде закъсняла.

По неясни причини досега у нас не е въвеждана екотакса за най-големите замърсители на пътя – старите камиони и автобуси. Вносителите са били освободени от продуктовата такса, а на практика разходите по рециклирането на тези машини се е плащало от събраните от гражданите екотакси за леки автомобили.

Това са мощни превозни средства с по-големи двигатели с вътрешно горене, които изхвърлят и по-големи количества вредни изгорели газове, които замърсяват въздуха от 7 до 10 пъти повече в сравнение с леките коли. Липсата на екотакса за тези тежкотоварни автомобили допринася за по-голямо търсене и употребата на такива стари товарни и превозни средства, които са по-големи замърсители на въздуха.

През май МОСВ пусна за обществено обсъждане промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса. С цел стимулиране на екологичния транспорт ведомството освободи от екотакса електромобилите и въведе продуктова такса за внос на стари автобуси и товарни автомобили, каквато е и тенденцията в цяла Европа. Това са част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, за което България е заплашена от сериозни финансови санкции.

В някои големи европейски градове дори се въвеждат ограничения за движение на стари дизелови автобуси и камиони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари