ЕК определи съдебната реформа в Полша като "заплаха за върховенството на закона"

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че реформите в полското правосъдие са системна заплаха за върховенството на закона в страната и Варшава трябва да ги отмени.

Полша влезе в ожесточен сблъсък с ЕС около стандартите на демокрацията, след идването на власт на евроскептичната партия „Право и справедливост“ през 2015 година.

„Трябва да кажа съвсем ясно, че Комисията е на мнение, че тези закони създават заплаха за върховенството на закона, дори систематична заплаха за върховенството на закона в Полша“, заяви Тимерманс от трибуната на Европейския парламент,  предаде Reuters

От Комисията смятат, че новите закони ще подкопаят независимостта на правосъдната система в страната, защото ще дадат на ресорния министър – политик от управляващата партия – правото да уволнява и назначава висшите съдебни магистрати.

Освен това в Брюксел смятат, че правителството е нарушило текстовете на полската конституция при преустройството на Конституционния трибунал (Конституционен съд), който работи изцяло в полза на парламентарното мнозинство.

От своя страна „Право и справедливост“ обвиняват Тимерманс, че осъществява „вендета“ срещу Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа