ЕК предава Полша на Съда на ЕС заради заплахи за върховенството на закона

Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия обяви, че предава Полша на Съда на ЕС заради предполагаеми нарушения на независимостта на Върховния съд на страната, предаде АФП.

"Европейската комисия реши да предаде Полша на Съда на ЕС поради нарушенията на принципа на съдебната независимост, породени от новия закон на Варшава за Върховния съд", се казва в изявление на ЕК.

Брюксел настоява за издаването на временни насоки до постановяването на окончателно решение.

С промените, въведени от Варшава, пенсионната възраст на върховните съдии в страната бе намалена от 70 на 65 години, с което 27 от 72-мата съдии в органа бяха предсрочно отстранени от длъжност. Законът засяга и председателя на полския Върховен съд, който изглежда няма да може да завърши 6-годишния си мандат.

ЕК настоява Съдът на ЕС да се произнесе възможно най-скоро.

Съгласно новия полски закон на съдиите, засегнати от понижаването на пенсионната възраст, се предоставя възможност да поискат удължаване на мандата си, което може да бъде одобрено от президента на държавата за срок от три години, с възможност за еднократно подновяване. Няма ясно определени изисквания за вземането на решение от президента, нито е предвиден съдебен надзор, ако той отхвърли искането, отбелязва ЕК. Единствената предпазна мярка, предложена от полските власти, е незадължително съгласуване с Националния съдебен съвет - служба, чийто настоящ състав е в нарушение на европейските изисквания за независимост на съдебната власт.

ЕК остава на мнение, че полският закон за Върховния съд е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава правилото за независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, като по този начин Полша не изпълнява задълженията си по договора за ЕС и Хартата на основните права.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа