ЕК предлага почти тройно увеличение на бюджета за миграция и охрана на границите

Снимка: Архив

Европейската комисия предложи днес в бюджета на ЕС за 2021-2027 г. почти тройно увеличение на средствата за справяне с миграцията и за управление на границите, предаде БТВ. Предвижда се новият бюджет по тези пера да бъде 34,9 милиарда евро, вместо 13 милиарда евро, както бе досега.

Предлага се създаване на нов фонд за управление на границите, а Европейската гранична служба да бъде укрепена с още около 10 000 граничари. ЕК предлага 21,3 милиарда евро да бъдат разпределени за управление на границите, а граничният фонд да разполага с над 9,3 милиарда евро.

С тези средства ще бъдат осигурени постоянни проверки по границите, ще бъдат въведени нови информационни системи, ще бъдат спирани и залавяни опасни хора, ще бъдат предприемани действия по търсене и спасяване по море.

Предвижда се 4,8 милиарда евро от новия фонд да бъдат за дългосрочно финансиране на мерките за управление на границите и визовата политика. Всяка държава от ЕС ще получи по пет милиона евро, а останалата част от средствата ще бъде разпределена според обема на работата, миграционния натиск и равнището на заплахата по външните сухопътни граници (30 на сто), по външните морски граници (35 на сто), летищата (20 на сто) и консулските служби (15 на сто).

ЕК предлага 3,2 милиарда евро да послужат за целенасочена подкрепа за държавите и за посрещането на неотложни нужди. За по-добро оборудване за митнически проверки по външните граници са предвидени 1,3 милиарда евро. Над 12 милиарда евро ще послужат за подобряване на европейската гранична служба.

Комисията предлага средствата по фонд "Убежище и миграция" да бъдат увеличени с 51 на сто - до 10,4 милиарда евро. Фондът ще подкрепя усилията за приобщаване на законните мигранти, за пресичане на незаконната миграция и за връщане на мигрантите без основание за престой в ЕС.

От посочената сума за предоставянето на убежище ще бъдат разпределени 30 на сто, за законната миграция и приобщаването още 30 на сто, а останалите 40 процента ще послужат за борба с незаконната миграция и за връщането на незаконни мигранти.

Общо 4,2 милиарда евро ще бъдат предвидени за дейности като разселването на мигранти.

Според отделно предложение почти 900 милиона евро ще бъдат предназначени за допълнително укрепване на новата европейска агенция в областта на убежището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят