ЕК представя доклада си за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния

Снимка: Архив

Днес ще стане ясно каква е оценката на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Годишният доклад на комисията  за така наречения Механизъм за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в ранния следобед.

Ще бъде направен обстоен преглед на резултатите в борбата срещу корупцията и организираната престъпност 10 години след присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Мониторинговите доклади бяха решаващо условие за членството на двете страни през 2007-ма, с което те доброволно се съгласиха. Сега обаче София и Букурещ настояват за спирането на механизма.

Очаква се този доклад да оцени реформата на Висшия съдебен съвет, както и направения независим анализ на ефективността на българската прокуратура.

В тези две институции на съдебната власт се коренят системните проблеми в разследването и правоприлагането, според предишния доклад на Еврокомисията преди година. Тогава за Румъния се отбелязаха много добри резултати и редица ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. В България този показател остана на незадоволително ниво.

През 2016та няколкократно имаше спекулации дали Брюксел ще прекрати наблюдението над Румъния преди това на България. Самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер допусна такава възможност, отбелязвайки, че двете държави се оценяват според собствените си резултати. На два пъти обаче, първо неговият заместник Франс Тимерманс през декември, а вчера отново говорител на Комисията отрекоха версията, че днешните доклади ще бъдат последните. Беше уточнено, че отпадането на механизма е предвидено до края на мандата на Юнкер, който е чак през 2019г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа