ЕК: Растежът на България стига 3,1%

Експертите предупреждават за задълбочаване на дефлацията

Брюксел подобри очакванията си за икономическия растеж на България до 3,1% през тази година, показва есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК). През пролетта те бяха за 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). През 2017 г. ЕК очаква забавяне на инерцията на икономиката и растеж от 2,9% при предишна прогноза за ръст от 2,4%, а за 2018 г. прогнозата е БВП да се увеличи с 2,8%.

Комисията занижава и очакванията си за безработицата в страната през настоящата година до 8,1% при прогноза от 8,6% през пролетта. По-благоприятна е и прогнозата за дефицита - 0,9% за тази година спрямо 1,1% преди. За 2017 г. експертите от Брюксел считат, че дефицитът на България ще се свие до 0,8%. Те обаче предупреждават, че дефлацията в страната ще се задълбочи и ще достигне 0,9% през тази година, преди да излезе на положителна територия през 2017 г. Прогнозата за дълга също е по-песимистична в сравнение с май месец. Сега очакванията са той да нарасне до 29,4% от БВП през тази година вместо до малко над 28%, каквато беше предишната прогноза. Според ЕК частното потребление ще е основен двигател на икономическия растеж на България. За тази година се очаква вътрешното търсене да допринесе най-много за растежа в сравнение с износа. Ръстът на частното потребление се очаква да достигне 3,2%, докато за инвестициите се смята, че ще се свият с 0,8% заради забавеното усвояване на европейските фондове през новия програмен период.

В рамките на деня България получи втора добра международна оценка. След преглед от Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие страната е с рейтинг Largely Compliant за съответствие на българското законодателство, регулаторните режими и административни практики с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели.

“Полученият рейтинг е висока международна оценка за страната ни и има важно значение за репутацията на България и представянето й като надежден партньор за предотвратяване на трансграничното укриване на данъци и отклонението от данъчно облагане чрез блокиране на възможностите за избягване плащането на данъци, за засилване прозрачността на данъчните системи и стимулиране на ефективния обмен на информация за данъчни цели между държавите”, съобщиха от финансовото министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика