ЕК спира рекета на търговските вериги

Забраняват им да искат пари от доставчиците за промоции

Търговските вериги няма да имат право да бавят плащанията на доставчици за нетрайни хранителни продукти, както и да анулират поръчки в последния момент. Това предвиждат нови правила, които приеха Европейският парламент, ЕК и Съветът на ЕС, с които се цели защита на земеделските производители.

Хипермаркетите също така няма да могат да правят едностранни промени в договорите с доставчиците или да ги променят с обратна сила. Забранява се да принуждават доставчика да заплаща за похабени продукти, както и да му откажат сключване на писмен договор.

Други нелоялни практики ще са разрешени, но само ако двете страни са се договорили преди това при ясни условия. Така например търговската верига ще може да изисква доставчикът да плаща за промоции, реклама или маркетингови кампании, но само ако той е дал съгласие за това. Правилата ще важат и за връщане на непродадени хранителни продукти от купувача на доставчика, както и искане от страна на купувача за заплащане на сума от доставчика като гаранция за сключването или продължаването на договор за доставка на хранителни продукти.

Прилагането на тези правила няма да доведе до по-високи цени за потребителите, твърдят от Европейската комисия.

Новите мерки ще обхванат търговците на едро и дребно, преработвателите на храни, кооперациите и организациите на производители или отделен производител, който използва някоя от нелоялните търговски практики.

Всяка държава трябва да определи органите, които ще следят за спазването им, включително да налагат глоби и да започват разследване по дадена жалба.

Предстои новите мерки да бъдат гласувани от Европейския парламент и Съвета, след което държавите членки трябва да ги транспонират в националното си законодателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси