ЕК с условия за „Турски поток“

Вашингтон: Проектът е политически, а не търговски

Брюксел не приема обикновен транзитен проект

България отново е изправена пред внимателния поглед на Еврокомисията заради руски газопровод, 4 г. след провала на предишен подобен проект, коментира вчера “ИЮ Обзървър”. “ЕК няма да подкрепи “Турски поток”, ако той не отговаря на условията”, заяви пред изданието Марош Шефчович, зам.-шеф на Комисията с ресор “Енергиен съюз”.

“Ако газовата връзка в България продава руски газ на ЕС в нов търговски хъб с друг международен газ, това би било добро развитие”, смята Шефчович. “Но ако смята просто да пусне тръбата към други страни от ЕС като Австрия или Италия, тогава не е”, предупреди той и допълни, че ЕК ще реагира в рамките на правомощията си, ако София застраши енергийната сигурност на общността. “Ако се окаже, че проектът е просто транзитен газопровод и няма да е част от хъб “Балкан”, Комисията няма да го подкрепи. Независимо дали ще мине през Гърция към Италия или по маршрута България-Сърбия-Унгария-Словакия-Австрия”, подчерта зам.-шефът на ЕК. Освен това България нямало да може да се възползва от евросредства за тръбата на стойност 1,4 млрд. евро, ако не спази условията.

Българският участък от 484 км ще транспортира руски газ в Европа, след като бъде свързан с новия “Турски поток”. Русия строи и газопровод до Германия - “Северен поток-2”.

“Северен поток-2” и удължението на “Турски поток” имат за цел да задълбочат зависимостта на ЕС от Русия”, коментира пред изданието неназован US дипломат. “Това не са търговски проекти, а политически инструменти за натиск в интерес на руската държава”, смята дипломатът.

България, чиито депутати одобриха преминаването на “Турски поток” на 30 ноември, предстои да предаде детайли по плана на Шефчович. Министерствата на енергетиката и външните работи отказали да коментират темата пред “ИЮ Обзървър”.

Критиците на “Турски” и “Северен поток-2” смятат, че със стартирането им ще бъде омаловажена транзитната роля на Киев, който е в конфликт с Москва. Кремъл на свой ред заявява, че транзитът през украинска територия може да продължи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа