ЕК ще стартира наказателни процедури срещу Италия, заради фискалната политика на страната

Европейската комисия ще стартира дисциплиниращи процедури срещу Италия, изпращайки писмо, в което се посочва за липса на благоразумна фискална политика от страна на управляващите в Рим, която може да изложи страната на шок от загуба на пазарно доверие, съобщава италианският вестник "La Repubblica".

Изданието цитира проект на писмо, което Брюксел ще изпрати още днес на италианското правителство, в което ЕК ще поиска от Рим да съкрати бюджетните разходи с 3-4 млрд. евро, за да избегне евентуалното налагане на санкции.

"Липсата на разумна бюджетна политика излага страната на шок от загуба на пазарно доверие, с негативно въздействие върху реалната икономика и растеж", цитира писмото вестник "La Repubblica".

Ройтерс напомня, че Италия успя да избегне тази дисциплинираща мярка в края на миналата година, когато постигна споразумение с ЕК относно бюджета за 2019-а година. Комисията първоначално отхвърли проектобюджета, посочвайки, че по този начин няма да се намали огромния италиански държавен дълг.

Италианският вицепремиер Матео Салвини призова държавите-членки на ЕС да свикат среща за преразглеждане на фискалните правила на съюз, обвинявайки именно тези правила за обедняването на италианците и като пречка пред растежа на икономиката.

"Ще направим всичко, за да останем в рамките на установените параметри, но ако детето ви гладува ... какво правите? Оставате в рамките на тези параметри и оставате детето си гладно или преразглеждате параметрите, за да може то да яде? Вашето дете винаги е на първо място", заяви в сряда Салвини, цитиран от Ройтерс.

"La Repubblica" цитира и интервю на еврокомисаря по дигитална икономика Гюнтер Ойтингер за германска телевизия. В него той казва, че "Италия, не трябва да бъде заплаха за еврозоната".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа