ЕК ще съдейства на България по наказателните процедури за въздуха и за Калиакра

Снимка: Архив

Бъдещите съвместни действия по наказателните процедури срещу България за качеството на атмосферния въздух и по казуса „Калиакра“ бяха обсъдени в Брюксел на среща на министъра на околната среда Нено Димов с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и екипа му, съобщиха от МОСВ.

По наказателната процедура за качеството на атмосферния въздух двамата се съгласиха, че е изключително тежък проблем, който има не само екологично, но и социално-икономическо измерение. За да не бъдат наложени санкции на България, трябва да бъдат положени съвместни усилия на различни институции и министерства за решаване на проблема с наличието на наднормени стойности на съдържание на фини прахови частици във въздуха. Основна роля за реализирането на мерките за подобряване на чистотата на въздуха да имат местните власти, стана ясно на срещата.

Комисията се ангажира да помага в този процес. Министър Димов и комисар Вела се съгласиха да бъдат организирани работни срещи за отчитане на напредъка по този въпрос, като първата предстои до края на годината. На нея ще бъдат представени проект с конкретни мерки на национално ниво, разработен от Световната банка. Комисията си дава сметка за сложността на казуса и че е необходимо по-дълго време за разрешаването му, посочи комисар Вела на срещата.

По казуса „Калиакра“ министър Димов и комисар Вела набелязаха съвместни действия с оглед намиране на балансирано решение, което да защити както местообитанията в защитената зона на понто-сарманските степи, така и интересите на местните общности и собствениците на имоти в района. Министър Димов информира комисар Вела, че ще се търси международна експертиза за прецизиране границите и режимите на защита в понто-сарматските степи, част от европейската мрежа Натура 2000.

Министър Димов съобщи на комисаря, че започва процедурата по разглеждане на ОВОС за Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ и се очаква до 30 дни оценката да бъде обсъдена от Висшия експертен екологичен съвет. Той посочи, че трябва да бъдат отчетени различните мнения от обществените обсъждания, преди окончателното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България