Елвира Георгиева: Ходихме при Ванга с Парцалев

Мъжете вече не харесват кльощави жени

Съпругът ми 2 пъти е коригирал бюста ми

Като певица изпадах в депресия, но сега съм силна

Нямаме национално самочувствие, а това се отразява на популярните у нас

- Елвира, имала ли си срещи с ясновидци?

- Да, срещала съм се с Ванга. При нея влязохме заедно с Георги Парцалев, защото тогава имахме концерт в Петрич и ни уредиха да отидем в дома й, пред който имаше море от хора. На мен ми каза просто, че ме чака много път и пеене, аз тогава бях в началото на кариерата си. На Парцалев му каза, че ще радва дълго хората и може би имаше предвид, че ще ги радва дълго време с това, което е направил, защото изкуството е вечно.

- Значи е познала - ето, на 16-ти декември се завръщаш на сцената за големия концерт “Звездите на България” в зала 1 на НДК след повече от 15-годишна пауза. Какво те накара да направиш тази крачка?

- Всичко започна от едно телефонно позвъняване. Обади ми се Владислав Славов, организатор на този концерт, и ме попита дали не бих се съгласила след толкова дълго прекъсване да изпея няколко песни. В началото доста се замислих, но в крайна сметка реших, че все пак съм част от това съзвездие и няма нищо лошо да напомня за себе си, което не значи точно, че се завръщам на сцената. Впоследствие Влади реши да издаде и един “The Вest” албум, в който да съберем някои от най-хубавите ми песни. За мое учудване разбрах от самия организатор, че има много голям интерес към моето участие в концерта. Още, когато написаха, че ще се включа в него, в интернет много се говореше за това и имаше търсене на билети. Това много ме зарадва.

- Защо те нямаше толкова дълго?

- Причините са много. Аз се занимавам със себепознание, на него отдадох всичките тези години и благодарение на това научавам много неща за себе си и за причините, които са ме накарали да направя тази стъпка. От една страна това действително е много страшно нещо, особено за една личност, която е била популярна и така да се каже от върха да отиде в другата част на барикадата - да слезе от сцената и да бъде част от публиката. Изискваше доста усилия, но сега мога да кажа, че ми даде и много сила, защото имах периоди, в които изпадах в депресия и си казвах: “Боже, какво ми остана в живота, може би половината вече мина, а аз какво направих през всичките тези години - нито станах майка, нито пък кой знае какво друго...” Да, изпяла съм и сме създали много хубави песни, станала съм доста популярна, може би една от 10-те най-популярни певици в България, но нещо все ми липсваше...

- Какво?

- Да започна да навлизам в себе си и да обърна внимание на това какво всъщност съм аз - дали съм само певица, или съм нещо много повече - тази друга част от мене някак си искаше да бъде разбрана. Най-големият ми проблем тогава беше - какво ще кажат другите. Разбрах, че ако продължавам да живея за другите, ще продължавам да нося тази тъга и неудовлетвореност в себе си. Решена съм да се освободя от всичките тези окови, които ми пречат да полетя като една свободна птица, защото душите ни трябва да летят, а не да ги приземяваме и да им слагаме котви. Сами се затваряме и си създаваме собствен затвор, а аз се бях сложила в може би най-страшния. Тогава не си давах свобода, даже да излизам когато и където искам, а робувах на това, че трябва постоянно да изглеждам перфектно, защото все някой ще те познае и ще каже: “Ох, гледай я тая!” Сега вече се научих да живея по друг начин, което ми даде много повече свобода и ме прави много по-щастлива.

- Таиш ли в тебе някаква обида, че след промените медиите рязко спряха да въртят песните на популярните тогава изпълнители и за кои твои колеги, съжаляваш най-много, че си отказаха от сцената?

- Обида е силно казано, но наистина ми е било мъчно, особено виждайки как съседните страни около нас ценят техните популярни личности. И в Русия, и сърбите, и гърците, и македонците - всички си тачат своето, само ние тачим чуждото. Нямаме национално самочувствие, а това се отразява и на популярните личности в България - ние сме си просто едни чуждопоклонници и това е.

- Най-големият ти хит е “Коминочистачът”. Коя друга песен ти е близка?

- “Възкресение”, защото там Владимир Наумов е автор не само на музиката, но е написал и много силен текст, в който е предусетил какво ще ми се случи в бъдеще, без да го е искал, но сякаш неговия дух го е почувствал. Други много скъпи за мен песни са “Изповед”, “Завръщане” и “Тя”.

- Имаш фенове и сред почитателите на попфолка, след като записа такъв албум. Има ли песен, която не би изпяла?

- Не мога да се срамувам от нещо, което съм изпяла с голяма надежда, че ще се хареса на хората. Напротив, моят попфолк албум беше нещо малко по-ново и няма да скрия, че този стил ми лежи добре и бих могла да покажа много в него. С този албум искахме да покажем, че може да има попфолк, който да бъде доста добре направен, защото в него имаше фолклорни песни, а другите също звучаха по-фолклорно, но в същото време бяха поднесени така, че да се харесат на хората. Нямаше как да мине и без заглавната песен на албума - “Борчо, борчо”, защото той трябваше да има носител и тя беше този носител. Аз си казвам откровено, че не се срамувам и дори съм се забавлявала с песните на много попфолк певци, които са доста провокативни, но са в един хумористичен вид, което не е лесно да се направи.

- “Борчо, борчо” сигурно е била най-поръчвана?

- Да, както и “Няма пътища назад”, която може би искаха най-много хората от такъв тип. Спомням си, че заради “Борчо, борчо” в Димитровград стана голяма патаклама, защото в заведението имаше много хора, които се оказаха от две противоположни групировки. Аз не знаех това и поздравих с тази песен едната група от тези момчета и после стана наистина страшно. Първо започнаха да се обиждат с думи, след това стана побой, а накрая започнаха да стрелят!

- Имаш ли приятели сред певците?

- През годините по-близки са ми били Росица Кирилова, Кристина Димитрова и Силвия Кацарова, а от попфолка Глория.

- Твоят съпруг е известният пластичен хирург д-р Николай Георгиев. Има ли много твои колежки, които са му клиентки и ти самата колко пъти си се оставяла в ръцете му за подобрения?

- Е, аз лично не съм броила колко, но съм се оставяла доста пъти в ръцете му за корекции - бюста например съм си го коригирала два пъти. Има, разбира се и много мои колежки, най-вече от попфолка, които са му клиентки. Той е много добър хирург и е нормално при него да ходят популярни личности.

- Защо според теб толкова често се преминава границата и вместо естетичен, се получава по-скоро гротесков ефект?

- Това не идва толкова от пластичните хирурзи, а от клиентите и какво им е в главата. Обикновено става така, че някоя жена си прави примерно гърди, или устни и й харесва, а после иска още и още, като по този начин вече загубваш границите. Има някакво пристрастяване към това, защото човек, като не се харесва, започва да иска да промени нещо в себе си, но най-хубавата корекция е когато е направена така, че да не личи.

- Идвали ли са млади момичета при съпруга ти със снимки - например на Анджелина Джоли - и желание да имат същите устни?

- Да, идват със снимка на Анджелина или на някоя манекенка и му казват: “Искам да бъда като нея.” А то не става така, защото всички устни са много различни и няма как да приличаш досущ на някой друг. Има момичета, които наистина изгубват мярката и искат прекалено големи бюстове, а той им отказва, защото здравето е на първо място. Всеки един огромен имплант може да има негативни последици и добрият пластичен хирург е този, който не просто ще вземе парите, а първо ще помисли за здравето, а след това и за естетиката.

- Още ли е актуално жените да са много слаби?

- Мъжете вече определено харесват не кльощави жени, а нормални, здрави, добре оформени и натренирани жени. Аз някога се опитвах да впечатля сегашния ми съпруг с това, че съм 41 килограма. Бях на 39 години и си мислех, че съм голяма красавица, като съм толкова слаба, а години след като заживяхме заедно, той ми призна какво си е мислел за мен тогава. Стана въпрос, че в момента, когато той ни изпрати с бившия ми мъж по един коридор и после се обърнал и ме е погледнал отзад и си казал: “Мале, тази колко е слаба!”

- Значи не е било любов от пръв поглед?

- Да, той си е помислил това в негативен смисъл, без да знае, че след време ще се влюби в мен. При нас не беше любов от пръв поглед, а се случи доста по-късно.

- Кой е най-романтичният подарък, който Ники ти е правил?

- Правил ми е доста подаръци, но един от най-романтичните беше на една Нова година, когато малко след като си легнах, той ме събуди с думите: “Миличка, искаш ли да подпишем?” Аз още сънена му казах: “Добре, кога?” Той мисли, мисли и реши -на 7 май. Това наистина ме трогна, защото дотогава бяхме живели 8 години без брак и беше невероятен подарък за мен.

- Как стана така, че бившият ти съпруг кумува на сватбата ви с Ники и с него още ли сте първи приятели?

- Истината е, че той не ни беше кум, а ни беше свидетел, защото аз нито на първия, нито на втория си брак съм правила сватба, а просто бяхме около 5-6 човека на подписването. Иначе с Влади продължаваме да сме много близки, той също си има свое семейство и партньорка в живота.

- Имаш ли духовен учител?

- Да, това е Екхарт Толе и неговите, които съм чела стотици пъти, винаги са на шкафчето ми. За мен този учител е дал най-доброто познание и то е вътре в мен. Книгите му учат как да бъдеш себе си и да живееш в настоящия момент, да бъдеш тук и сега.

- А вярваш ли в Бог?

- Вярвам в силата на молитвата и съм я изпитвала. Според мен, ние сме част от тази божествена енергия и тя е в нас, тоест Бог е във всеки един от нас, така както във всяка отделна капчица се съдържа частичка от океана и носи същата субстанция.

- Любима мисъл?

- Побеждавай, обичайки!

Нашият гост

Известната певица Елвира Георгиева е завършила музикалното училище в Стара Загора с цигулка. Интересът й към този инструмент не е случаен - родена е в семейство на потомствени лютиери, а баща й и дядо й са основатели на фабрика “Кремона”. През 1984 г. печели певчески конкурс и започва кариерата си във група “Сребърни звезди”. Най-голяма популярност като самостоятелна изпълнителка й носи песента “Коминочистачът”, по музиката на Владимир Наумов. Той е автор и на повечето от нейните хитове, а същевременно става й неин съпруг. Съдбовна за Елвира се оказва срещата й с популярният пластичен хирург д-р Николай Георгиев, който успява да спечели сърцето й и няколко години по-късно двамата се женят на скромна церемония, на която присъства и първият съпруг на Елвира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта