Електрически автобус ще превозва пътниците между терминалите на летище София

От днес, 07.08.2017 г., вече електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище. Той заменя дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите, съобщават от летището. Освен, че e екологичен (не отделя въглероден диоксид), използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка.

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастните и трудно подвижните пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE. От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво „Mapping“

(„Картографиране“), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво „Reduction“ („Намаляване“), което е доказателство за трайната ангажираност на летище София в опазването на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България