Електричество от мъх

Зелена декоративна стена, съставена от множество клетки, пълни с мъх, която произвежда електричество.

Домашната енергийна система е създадена от рускинята Елена Митрофанова, която решила да проучи възможностите на мъха. Така се появили глинени тухли, които действат като биофотоволтаици. В отвора на всяка тухла е вграден мъх.

После законите на природата влизат в действие. При фотосинтезата някои от органичните съединения се отделят и попадат в почвата. Бактериите, които са в нея, се хранят с тези съединения и предизвикват разпадането им на електрони. Мъхът е поставен върху основа от хидрогел и въглеродни влакна, които привличат електроните. Така те действат като анод и карат електроните да произвеждат електричество, информира БНТ.

Глинените тухли са проектирани по начин, който да създава най-благоприятни условия за мъха. Той се поставя в специални кухини, до които не достига пряка слънчева светлина. Освен това „енергийните клетки" не са лакирани, за да прониква влага. Лак е поставен само на дъното.

Тухлите се свързват в една обща енергийна система и могат да бъдат поставени върху фасади на сгради. Освен, че може да произвежда енергия, „зелената стена" действа и като изолация. В енергийните клетки могат да бъдат поставени и други растения, например водорасли. Според Елена, обаче, мъхът е най-подходящ, защото не изисква специални грижи. Освен това, вътре в тухлите, той е достатъчно защитен от пряката слънчева светлина. За да се запази влагата, тухлите не са боядисани.

Произведената от мъха енергия не е много, но пък Елена е убедена в успеха на биофотоволтаиците. Според нея те имат много предимства в сравнение с познатите фотоволтаици. Например, по евтини са, самовъзстановяват се, разграждат се без вредни остатъци и като цяло са по-устойчиви. Елена вярва, че те са перфектното решение за градски условия. Едва ли „зелените стени" скоро ще изместят традиционните източници на енергия, но пък могат да внесат красота и разнообразие в много градове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии