Елена Денева разплака 150 почитатели на поезията

1. Елена Денева

Младата, но изключително популярна поетеса Елена Денева, която има хиляди почитатели във фейсбук, представи петата си поетична книга „Благословени върхове на пръстите” на 24 март 2017 г. в галерия-книжарница „София-прес”. Рядко на премиера на книга могат да се видят читатели от четири поколения – от бебета и тригодишни деца, през тийнейджъри и студенти, до 50-годишни утвърдени имена в литературата и 70-годишни любители на изящното слово. Опашката от желаещи да влязат на събитието се проточваше на метри от галерията. Авторката е само на 31 години, но още с първата си книга „Щастие в кибритена кутийка” (2005) тя спечелва овациите на ценителите. След втората книга „Картонен храм” (2006) вече е приета в Съюза на българските писатели, а популярността ѝ в социалните мрежи избухва с третата книга „Натюрморт с пеперуди” (2013), когато хиляди активни потребители споделят и коментират нейните стихове. Много хора тогава се питат кой стои зад псевдонима Amanita Muscaria и са учудени, че тези дълбоки, богато метафорични стихове, със запомнящи се социални и хуманистични послания се пишат от едно младо момиче.

Премиерата се водеше от поетесата Виолета Христова, която сполучливо определи Елена на една Алиса, която ни води из своя малък голям свят: „Трябва да има такова момиче в българската поезия. Не само за хармония и равновесие. А и заради горчивото хапче честност, с което ще стопява импрегнираната ни душевна леност, ще ни лекува от житейски вцепенености и вътрешен фалш...”

Под нежния акомпанимент на китара, дело на Красимир Първанов, поетесата изтръгна сълзи от очите на публиката, прочитайки скромно десетина творби. За да усетим как душевната чистота е вградена в мисълта и метафорния подтекст на тази уж класическа, но изключително въздействаща на психическо ниво поезия. Тук няма да срещнете самоцелни, екстравагантни образи – наистина четем поезия, изригнала вулканично от душата. „Благодаря ти, Елена, че живея по твоето време!” – възкликна на финала Красимир Първанов, който изпълни няколко свои песни по стихове на Елена Денева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура