Елена Йончева - Девет по Рихтер

Тя е Госпожа природно бедствие. Само преди дни Строителната камара поиска оставката на Елена Йончева и още няколко депутати от БСП, защото настояха за независима експертна проверка на изграждането на магистралите в България. Въпреки че и другите депутати не са за пренебрегване в дразненето на властта, целият гняв се стовари върху Йончева. Тя разбира се се разлюти и сякаш 9 по Рихтер удари строителната гилдия.

Малко преди строителите главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска имунитета на няколко депутати, като акцентът отново беше Елена Йончева. Прала била пари в офшорни зони. Държавният обвинител няма доказателства, а “обосновано предположение”. Може би.

Малко преди да се намеси Цацаров, Йончева осъди Бойко Борисов за клевета. Той представи на форум обоснованото си предположение, че Елена Йончева е правила филми с пари на държавата. “Милиони”, бе думата, която Борисов изрично подчертаваше. Поводът за този бойков яд беше много конкретен.

Малко преди Борисов да захапе Йончева, депутатката раздруса Хасковска област, така както Вранча би се тресла по висшите критерии на Рихтер. Избирателният район на народния представител от БСП вря и кипя седмици наред, а разобличенията на журналистката разклатиха до основи вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Там се родиха скандалите около свръхскъпата стена срещу мигрантите, там се роди и “Кумгейт”, с който Добрев ще бъде съпътстван докато е в медиите.

Елена Йончева стана народен представител, защото мина като вихрушка и през президентството. Тя беше в екипа на генерал Румен Радев като кандидат за поста. Бе назначена в администрацията, но си тръгна рано. Така и не стана ясно защо напусна. В плановете й никога не е влизало да става депутат, камо ли да се занимава активно с политика.

Очевидно и Корнелия Нинова не я ще около себе си, защото я предложи за водач на листите за евродепутати от БСП. Дръжте Елена далече – това си мислят всички, така си мисли и Корнелия. Очевидно.

За да е трън в задника на толкова много хора, значи тези хора има какво да крият.

Очевидно е, че “Възпиращото съоръжение”, както наричат оградата на турската граница, е компрометиран проект, защото от нея се оплакват полицаи, военни, местни, сърби, европейци. На места тя е красива като за парад, на други - пропусклива като за банкомат.

Очевидно е, че партийните назначения в администрацията (не само в Хасково) са практика и то на всички, които се докопат до власт.

Очевидно е, че като журналист Елена Йончева не може да бъде упрекната от никого, защото се вре на такива места, за които рядко се намират желаещи. Тя например влезе сама в Афганистан през най-мрачните времена на талибаните и пускаше рокендрол на министъра на културата (при смъртна заплаха), а за три мандата Бойко Борисов все още не е посетил българския контингент в Афганистан, въпреки охраната на НАТО.

Изглежда всички вече мечтаят Елена Йончева да стане евродепутат и да тормози я Жозеф Дол (лидера на ЕНП), я Сергей Станишев (лидера на ПЕС), но едва ли си представят какво бедствие може да спретне на нашите управляващи оттам.

Както се казва: да бяхте събрали по някой милион и да я пращате в Сирия, Буркина Фасо, Сиера Леоне, или направо в гърлото на Попокатепепел да предава на живо поредното изригване.

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София в смесен брак. Майка й Лариса е рускиня, а баща й Никола - българин. Завършила е телевизионна журналистика в Москва с отличие. Там  се запознава и със Сергей Станишев, с когото са състуденти. Години по-късно двамата живеят заедно.

Работи за легендарното предаване “Панорама” по БНТ, когато водещ е Иван Гарелов, а по-късно самата става водеща на различни педавания - “Екип 4”, както и в публицистичното предаване “Оригиналът “ по TV7 заедно с Иван Гарелов.

Отразявала е войните в Чечня, Афганистан, Косово, Ирак, Сирия. Правила е филми от Палестина, Колумбия, Алжир. Успя да се срещне със сомалийски пирати, похитили български капитан на кораб, направи филм за тях. Ядоса новата власт в Украйна, заради четирите си филма около Евромайдана и влезе в забранителния списък на президента Петро Порошенко от 41 журналисти. След огромен натиск от страна на колеги от цял свят, тя и още 28 репортери бяха извадени от списъка.

Няма никакво значение какви са мотивите на Елена да бъде винаги в острието на обществената битка. За нас е важна истината, че точно такива журналисти и депутати ни трябват. Да се ровят, да бъдат сред хората, да им защитават правата, да бранят интересите на държавата, да не бъдат покорни на партийните велможи.

 

Има прекрасен дом и семейство

Елена Йончева живее с един от забележителните архитекти на София – Пламен Тодоров. Двамата имат син – Теодор. Елена ражда след като е навършила 50 и още веднага е била готова да тръгне на нови репортажи. Точно по онова време са протестите в Турция. Това разказва тя в списание “EVA”, което скоро навърши 20 години. Двамата с Пламен се запознават на парти, но се оказва, че Елена е била голям почитател на сградите, които той прави.

 

За нея

Щеше ли да е успешна без държавата

Нашата работа стана “Ако аз не бях джентълмен, а вие – дама, щях да ви кажа еди-какво си. Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева, че даже закъснях да ги гледам по Нова. Вторият в Хасково след нея в листата, санира блоковете, а тя вика “Крадете!” Значи твоят човек краде - спри го! Искам да се обърна към колегите журналисти. Ще ли сте успешни, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Прави филмите си с отдаденост

Елена Йончева е доказан професионалист, чиито филми от най-горещите и опасни точки на света, често са правени само благодарение на нейния ентусиазъм и отдаденост на журналистиката и със скромен, понякога дори крайно недостатъчен бюджет. По време на моя мандат българското правителство не е отпускало средства за филми на Йончева. Прочетох всякакви спекулации за връзка със служби и национална сигурност. Единствената връзка е, че филмите на Елена са отразявали региони и страни, където не само българската, но и световната сигурност е била застрашена.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС

 

Готвеше „бомба“ за корупцията

Не ни притеснява свалянето на имунитета Елена Йончева. Как си представяте купуването на апарат и фотокамера за снимане на филм за Сирия да се смята за пране на пари? Няколко часа преди да обявят искането на имунитета й, Елена Йончева дойде при мен и ми каза, че има, така да го кажем “бомба”.Това е нейно разследване за корупция в строителството, ще го обяви до дни, не е морално аз да го правя

Корнелия Нинова, председател на БСП

 

Да разследва кампанията на президента

Нека Елена Йончева като разследващ журналист поиска създаването на анкетна комисия, която да провери как е финансирана предизборната кампания на президента. Подозирам, че даренията са разбити на по 400 лева, за да се прикрият истинските благодетели, които пък се прикривали зад имената на нищо неподозиращи социално слаби.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети