Елена Йончева, депутат от ПГ на „БСП за България“, пред „Труд“: Аз шпионин? Това е пълен абсурд!

Ако споразумението между Турция и ЕС се провали и бежанският поток се отприщи, той не може да бъде спрян от българска страна

Скандалът около негласуваната оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев отново разбуни политическите страсти, след като Конституционният съд обяви, че парламентът е трябвало да я приеме. Разговаряме с Елена Йончева, депутатката, която изнесе шокиращи данни за шуробаджанащина в Хасково – региона на Добрев. Пред „Труд“ тя споделя за случващото се, за страха, който е обзел хората. Освен това журналистката разказва за другата своя кауза – какво се случва с прословутата ограда на границата ни и защо продължава да показва, че външната ни граница не е толкова сигурна.

- Емоциите и коментарите, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев, не стихват. Докъде ще стигне битката ви с хасковския депутат от ГЕРБ, госпожо Йончева, каква е целта ви?

- Това не е моя лична битка. Фактите, които изнесохме, документите, които дадохме на прокуратурата, показват, че политик, използвайки властта си, назначава своя „дрийм тим“, както той се изрази, в една община. След това се усвояват огромни средства чрез обществени поръчки. Отчитам за своя грешка, че се забавих с внасянето на сигнал в прокуратурата. Случаят в град Септември е същия. Още есента на миналата година депутатите съобщиха за схемите в Септември. Сега прокуратурата се задейства. Но защо не и в Хасково? С какво Хасково е по-мил на управляващите? Дали защото схемата за източване на ресурси не е по-мащабна?

- Казвате, че това не е ваша лична битка, но от действията и думите на Добрев личи, че той е лично засегнат. Дори обеща да ви съди за набеждаване, след като подадете сигнала до прокуратурата, което вече направихте.

- Този диалог не е между мен и него, а между българските граждани и него. Направила съм това, което трябва - и като депутат от Хасково, и като журналист, и като гражданин. Сега прокуратурата е на ход. А какво всъщност е корупция? Когато се използва политическата власт за корупционни схеми, с цел някакво облагодетелстване.

- Да припомня, че едно от обвиненията на Добрев към вас бе, че работите за чужди разузнавания.

- Мисля, че е абсурдно да влизам в разговори дали съм член на българското или чуждо разузнаване, дали съм водена от несподелени чувства и всякакви подобни странни съждения. Трябва да кажа също така, че никога не съм назначавала или съдействала да бъдат назначавани мои приятели или роднини на държавни длъжности, не съм участвала, както и мои роднини в обществени поръчки, нямам и не съм имала офшорни компании и нямам участие в подобна фирма. Като журналист на свободна практика имам договори с редица фирми и тези договори представляват публична информация. Ако някой има и най-малкото съмнение за нещо незаконно, или даже за нарушаване на журналистическата етика, да сезира съответните органи. В Алепо, Сирия се снима не с мобилен телефон, а с професионална камера, директните репортажи в зона на конфликт изискват техническо обезпечаване и сателитни връзки. Може би правя и продуктово позициониране, като показвам калашник в ръцете на Джабхат ан Нусра?!

- Елена, да се върнем отново в Хасково. Как приемат хасковлии това, което правите днес, какво ви казват те? Хората по принцип се страхуват да говорят по такива теми.

- Това е вярно. Изнесената схема за Хасково беше обществена тайна в града. В момента, когато се даде гласност по случая, хората започнаха да изговарят този проблем. Най-страшно е когато се примиряваш и приемаш, че нищо не може да се направи, че битката е безполезна.

- Вие обаче споменахте думата страх - той ли е основното оръжие, за да има мълчание и примирение?

- Хората се държат в подчинение чрез страха – за работата, за хляба. На тях трябва да им се даде кураж, да разберат, че това положение не е нормално. Да не се страхуват да говорят, да протестират. Корупция винаги е имало. Няма реална конкуренция. Ние губим и малкото, което имаме като демокрация. Известен е фактът, че ако в един град познаваш кмета, шефа на полицията и местния партиен вожд, всичко ти е позволено. Това демотивира хората, лишава ги от чувство за справедливост. Отнема им се бъдещето.

Ще напомня за доклада на един от нашите партньори, САЩ. В доклада на Държавния департамент за България от 2017 г. се казва, че: „Всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано…Властите са неспособни или не желаят да започнат разследване. Сериозни твърдения за корупция са били проследени само след вътрешен или външен натиск.“ Работата на опозицията е да не мълчи и да оказва този вътрешен натиск– аргументирано и последователно. Но тя не може да изземе работата на прокуратурата.

- Другата ви битка е свързана с оградата на границата. Вицепремиерът Каракачанов обаче ви призова да снимате границата и от турска страна.

- Аз съм български депутат, а не турски. И се интересувам какво става от българската страна. Тази ограда е платена от нас, не от съседите ни. Но ако се отиде в турска страна, ще се види че турската гранична полиция има огромна колекция от стълби на трафиканти. Ако споразумението между Турция и ЕС се провали и бежанският поток се отприщи, той не може да бъде спрян от българска страна. Проблемът е, че е направен проект за един тип ограда, а всъщност се изгражда друг. Няма ограда, която да не може да бъде премината, целта е обаче, ако има нарушители, тя да забави действията им. Гранична полиция да получи сигнал с помощта на информационната система за наблюдение и да спре съответните нарушители. Тази ограда и сега не върши работа. Всеки ден преминават бежанци през зелена граница. За това ние научаваме, когато поредната група, извозвана през българска територия, катастрофира по пътищата. В Полша са задържани 160 нелегални мигранти, скрити в тирове. По информация от полските служби, с която разполагам, миналата седмица тези мигранти са преминали през оградата на района на Малко Търново. Групата е съставена от афганистанци и сирийци.

- На оградата се водят всички високопоставени гости, за да видят колко сигурна граница на Европа сме. А вие сте „излагали страната“ с вашите снимки, недоволстват някои.

- Водят ги в тези участъци, които са направени в началото на строежа на оградата, който беше по проект на МВР, и то добър. Той е сравним с това, което виждаме в Гърция. В началото на 2015 г. наистина строежът е двуредов. В края на 2015 г. Гранична полиция взима еднолично решение и дава възможност на областните управители сами да възлагат проект за съоръжение на избрани от тях фирми. И въпросът е – защо тази ограда не се строи по проект на МВР? Нали е част от националната сигурност.

- Защо тази ограда от двуредова стана едноредова?

- Обяснението е заради засиления бежански поток. Но това е абсурдно, защото ако искаш нещо да стане по-бързо, включваш повече строители. Продължаваш да я правиш по първоначалния проект, който е на МВР. Внесохме в прокуратурата сигнал, откликнах на поканата на ДАНС, където предоставих допълнително информация. Има и доклад на Главния инспекторат на МС, където проверяващите констатират, че на места не могат да направят разлика между едноредова и двуредова.

- Премиерът Борисов или Валери Симеонов поискаха ли среща с вас да разберат какво сте видели, все пак касае националната сигурност?

- Те са наясно. Нямах намерение да правя филм, но когато още миналия март посочих, че има проблеми с оградата, че тя се минава лесно и бързо, няколко души от управляващата партия казаха, че това е лъжа. Нещо повече - абсурдно било съоръжението да бъде преминато със стълба. Това ме мотивира да взема камерата и да документирам. Това е причината да направя филма. На представянето дойдоха Цветан Цветанов и Валери Симеонов. Цветанов каза, че е запознат с всички тези проблеми. Ако е така, защо проблемите се прикриват? Част от филма, който заснех, тези дни беше показан от холандска телевизия. Тя излъчи репортаж за това, как се охранява българо-турската граница. Това, което силно учуди холандските журналисти, е защо никой от управляващите, както и от прокуратурата, не се заинтересува от информацията, която предостави във филма служител на гранична полиция. А той обясни как е организиран трафика на бежанци, както и че разполага с информация за това, кой и как е замесен в този трафик – включително по високите етажи на властта. Ако наистина има воля да се разследва корупцията, този служител може да стане защитен свидетел, да бъде изслушан, разпитан. Също така в края на миналата година Би Би Си направи репортаж за българо-турската граница и в този материал те констатираха че „корупцията в България е заплаха за сигурността в ЕС. Пресичането на тази външна граница с ЕС не е просто лесно, то е често улеснено от българската гранична полиция“.

- Каква беше реакцията на Валери Симеонов?

- Никога не съм казвала, че той или негови фирми са строили оградата. Защо толкова болезнено реагира той - нямам отговор. След като откривам множество нередности, би трябвало да сме в един отбор, по тази тема. И поради тази причина се принудих, когато документирам поредните огромни участъци паднала ограда, заради поредния проливен дъжд, да се снимам с вестник в ръка. Като заложник на престъпна група. Налага се да доказвам, че информацията е актуална, а не е било преди пет месеца.

- Заплахите към вас обаче не спират и наричат изнесените данни кьорфишеци, въпреки всичко...

- Да, и имам усещането, че те искат да сплашат всеки, който даже се опита да повдигне въпроса за някакви корупционни схеми. Валери Симеонов каза, че ще ме съди, бившият здравен министър Петър Москов също, когато изнесох информация, че в продължение на пет месеца е крито от хората за завишените стойности на алфа активност във водата в Хасково – завишени както по старите, така и по новите норми. За което има доказателства, а прокуратурата в Хасково се е самосезирала. Господин Добрев също заплаши, че ще ме съди. Въобще всички заплашват. Такива действия обаче не са безобидни, защото целят да сплашат всеки, който реши да повдигне темата за корупцията.

 

Нашият гост

Елена Йончева е е една от най-добрите ни телевизионни журналистки, направила филми и интервюта от най-горещите точки в света. През 2012 г. със своя екип 16 дни снима живота в Халеб по време на гражданската война в Сирия. Известна е с репортажите си от конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Автор е на четири документални филма за събитията в Украйна. Сега е депутат от гражданската квота на ПГ “БСП за България”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта