Елена Йончева: Една основна партия се занимава с контролиране на вота на изборите

Предполагам, че ГЕРБ и Патриотите ще сформират правителство, защото за ГЕРБ властта е от жизнено значение и тя ще направи необходимите компромиси, които няма да имат цена. Това каза пред БТВ избраната за депутат от БСП Елена Йончева.

По казуса със съдебната битка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Йончева заяви, че очаква в съдебната зала истината да излезе наяве.

„Просто има от една страна шокираща клевета и от тук нататък този разговор ще продължи в съда. Вярвам, че истината ще излезе. Притеснителното е, че един политик, който два пъти е бил министър-председател, си позволява да клевети, да лъже, само защото човек е изразил критична позиция, мислейки, че този човек няма да има силата да се защити”, отбеляза тя.

Във връзка с твърденията на Борисов, че става дума за държавна тайна, Елена Йончева отбеляза, че по нейно мнение това е спекулация с държавна тайна.

Тя припомни, че преди няколко години бившият министър Ивайло Московски е отправил подобна клевета. „Тогава аз излязох с факти, казах, че ще го съдя, той ми се обади, извини се, каза, че е подведен, но не може да каже от кого. Тогава се съгласих да не го съдя и  вероятно сгреших. Втори път няма да постъпя по този начин”, подчерта Йончева.

Според нея голям проблем, който трябва да се обсъжда в парламента, е контролираният вот, който по думите й е станал тенденция.

Тя даде пример с Хасковска област, където според нея вотът е контролиран и се купува администрация. Според Йончева една основна партия се занимава с контролиране на вота.

По думите й хубавото от изминалите избори е, че ДОСТ не влиза в парламента. „Това е Троянският кон на Ердоган”, коментира тя.

Според нея трябва да се отговори на въпроса как е станала възможна появата на ДОСТ. „Ако един български политик потърси убежище в посолство на чужда държава, представете си какво ще се случи от тук нататък с този политик. На г-н Местан му се размина, въпросът е защо”, посочи Йончева.

Тя подчерта също, че не е имало антиевропейска реторика от страна на БСП по време на предизборната кампания. „Левицата има най-голям принос за влизането на България в ЕС. По нейно време България стана член. По нейно време бяха подадени документите за членство”, изтъкна тя.

„Трябва да имаме своята активна и достойна позиция в ЕС. Това не означава да приемаме всички решения, ние трябва да се борим за нашата икономика, за нашето бъдеще в състава на тази организация”, посочи още Елена Йончева.

„Няма да правим коалиция с ГЕРБ, но това не означава, че няма да подкрепим законодателни инициативи, които са полезни за България, например свързани с доходите или за предстоящото българско председателство на ЕС”, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика