Елена Йончева: Задкулисно са правени договорките за новото правителство

Снимки: Цветан Томчев

„Задкулисно са правени договорките за новото правителство.” Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева по БНР. Според нея възможността в коалиционното споразумение да се отстояват различни политики дава възможност да се търсят плаващи мнозинства. „Така че в парламента ще има задкулисни договорки, може би и купуване, приобщаване на гласове. Затова смятам, че съставеното правителство ще бъде правителство на задкулисните договорки”, каза Елена Йончева. Тя припомни и случая от вчера, когато мнозинството не подкрепи създаването на комисия за нарушенията в АПИ, въпреки съмненията за корупция.

На въпрос дали всичко, което се случва около пътищата ни е повлияло Лиляна Павлова да не получи вицепремиерско място, а министерство за европредседателство, Йончева каза: „Оставам с впечатлението, че се търсят места за конкретни хора”. Според нея има и доста странни предложения за министри. „Пример е Екатерина Захариева, предложена за външен министър, която няма абсолютно никакъв досег с дипломацията и то в момент, когато отношенията на Балканите са изключително деликатни и много напрегнати. Или предложението Цецка Цачева да бъде правосъден министър, която обяви края на съдебната реформа и каза също, че националният интерес е над отделните човешки права”, припомни Йончева и допълни, че ако един правосъден министър в Западна Европа каже подобна реплика, едва ли ще има повече политическо бъдеще.

Елена Йончева определи като скандална фигура- Румен Порожанов, предложен за министър на земеделието и храните. Тя припомни, че той е бил Изпълнителен директор на Фонд „Земеделие” и е бил проверяван от ДАНС. През 2016 г, когато той е бил директор на фонда, след одит от ЕК, са били спрени милиони евро по европрограми. „Около него има много въпроси, които нямат отговор”, коментира кандидатурата му Йончева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика