Елена Йончева имала по-малко от 2000 лв. доходи на месец като журналист на свободна практика

Новоизбраната евродепутатка от листата на БСП Елена Йончева е имала по-малко от 2000 лева месечен доход като журналист на свободна практика, преди да стане депутат в българското Народно събрание. Това е посочено в нейната декларация за финансови интереси, публикувана в сайта на Европейския парламент.

В документа всички членове на ЕП задължително описват възнагражденията от професионалните си дейности в последните три години, преди да станат евродепутати. В декларацията не се вписват точните суми, които са получавали, а в коя от следните пет категории попадат - до 500 евро бруто месечно, до 1000 евро, до 5000 евро, до 10 000 евро и над 10 000 евро.

Елена Йончева е посочила втората категория - до 1000 евро брутно на месец като журналист на свободна практика. Като български депутат е преминала в третата категория - до 5000 евро, сочи още декларацията пред ЕП.

Според декларацията й пред КПКОНПИ, годишна данъчна основа от трудови доходи на Йончева за 2018 г. е 49 650 лв. плюс 27 666 лв. "представителни" от НС и 25 560 лв. от дивиденти.

Като евродепутат Елена Йончева ще премине в четвъртата графа в декларацията на ЕП - до 10 000 евро.

Още не е публикувана декларацията на друг бивш журналист от избраните с листата на БСП - Иво Христов.

Както "Труд" писа , от декларацията на друга от новоизбраните социалисти - Цветелина Пенкова, излезе, че отива в Брюксел и Страсбург за по-ниско възнаграждение, отколкото предишната й работа в инвестиционен посредник за 10 000 евро месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България