Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Майките обявиха край на протестите. Поклон за всички майки, които излязоха на улицата, но днес вече излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин. Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред БТВ. Тя коментира, че хората излизат на улиците заради арогантното поведение на властта, не само на Валери Симеонов. "Валери Симеонов просто подпали недоволството", поясни Йончева. Тя не е чула аргументи- защо г-жа Николова е избрана за вицепремиер. "Това, което също ни смути е, че премиерът Борисов отсъстваше от пленарната зала, а се прави такава важна рокада и то в критична ситуация за България. Би трябвало да изслушаме аргументите на г-н Борисов", добави Йончева. Тя коментира, че 53% от българите са работещи бедни и получават чисти доходи 460лв., в същото време българското правителство говори за икономически растеж. "Растежът не е от работеща икономика, той е поради факта, че българи изпращат от чужбина пари на своите роднини и семейства", каза народният представител. Тя обясни, че всяка година 2.5 млрд. лв. изпращат работещите българи в чужбина и става дума само за сумата, която е по банков път. Тя изтъкна, че според БАН цифрата е 2 пъти по- голяма. "Говорим, че е спаднала безработицата- тя спада и най- вероятно е спаднала в най- бедните райони, защото хората заминават", допълни Йончева. "Вижте какво става с преките чуждестранни инвестиции- за последните 10 години са паднали повече от 10 пъти", каза тя. Йончева припомни доклад на Световната банка, според който има три причини за това-корупция, липса на добра съдебна система, липса на предвидимост. Тя коментира, че се вдигат данъците на най- онеправданите хора, вдигат се данъци на старите коли, увеличават се цените на дрехите и обувките, вдигат се осигуровките и хората стават все по- бедни. " За всяка корупционна схема, която сме разнищвали през последната една година, сме внасяли документи в прокуратурата, мои колеги са внасяли по различни теми сигнали в прокуратурата и до ден днешен- няма реакция. Как да си обясним това?", попита Йончева.

На въпрос за поисканата оставката на Елена Йончева от строителния бранш тя каза : "Ние не рушим имиджа им. Това, което искаме, е в тяхна защита". Тя припомни, че се иска от АПИ да разрешат да бъдат взети проби от участъците на 4-те магистрали, построени през последните 5 години. "Това за моя изненада предизвика бурна реакция", каза Йончева. Тя поясни, че на практика няма нужда да се иска такава техническа експертиза, защото хората, които пътуват по тези пътища, виждат какво се случва с тях. "Нека погледнем какво казва докладът на Държавния департамент за България, за ситуацията в нашата страна. Корупцията е огромна, особено при реализирането на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор", каза Йончева. Тя попита- дали е вярно, че 40 % от големите инфраструктурни проекти се връщат към властимащите. "С една такава проверка не само ще дадем цялостна картина, но с такава проверка ние ще докажем дали това е така. Дали има обосновани съмнения за едно такова предположение", каза още Елена Йончева. Тя каза, че ще се докаже дали и другите пътища са строени по начина, по който е строен участъкът в Своге "Моята среща с много експерти, професори, доценти показва, че не са строени както трябва и то, не защото нямаме добри специалисти, ние имаме много добри специалисти, много добри фирми, които строят качествено, които строят отговорно, но те са поставени в много специфични условия", добави Йончева. Тя каза, че от АПИ все още няма отговор. "Ние настояваме независимата експертизата да бъде направена в лицензирана европейска лаборатория, която няма бизнес в България, за да отпаднат всякакви съмнения", заключи Елена Йончева.

"Не съм казвала,че се чувствам застрашена. Винаги съм карала личен автомобил, като депутат никога не съм ползвала кола на парламента. Предложиха ми да ползвам автомобил от БСП, защото имат определена информация. Приех предложението"- коментира Йончева по другата тема- за нейната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България