Елена Йончева: Няма нито един факт, който да сочи, че съм извършила престъпление

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

В искането на Главния прокурор за образуване на дело срещу мен пише, че то е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Това заявява народният представител и говорител на ПГ "БСП за България" Елена Йончева в позиция по повод поисканото от прокуратурата снемане на депутатския й имунитет.

Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия. Нито един факт за извършени престъпления, пише Йончева, определяйки искането като "потресаващщо" и съдържащо "клевети".

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на общо шестима народни представители: Борис Кърчев от ГЕРБ, Елена Йончева и проф. Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля".

В позицията си, публикувана на сайта на БСП, Йончева припомня подадените от нея сигнали за корупция при строителството на оградата по границата с турция, както и разкритията й по т.нар. аферата “кумгейт” в Хасково.

Пълният текст гласи:

"Запознах се подробно с искането на Главния прокурор да образува дело срещу мен.

В това искане пише, че делото е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Всички предприети действия на прокуратурата се базират единствено на твърденията на тези три лица.

Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия. Нито един факт за извършени престъпления.

Надявам се делото, възможно най-бързо, да влезе в съда. Това е мястото, където истината ще стане ясна.

Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ. Няколко пъти призовах съответните отговорни институции да направят проверка - призовах, както от трибуната на Народното събрание, така и пред представители на медиите.

Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема.

Твърденията за “вероятно пране на пари” идват само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали – вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории.

През последната година внесох в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Бях обвинена от вицепремиера Валери Симеонов в национално предателство. По този повод той внесе срещу мен и сигнал в прокуратурата.

В ДАНС и прокуратурата съм внесла и документи за създадената от Делян Добрев схема в община Хасково - схема за усвояване на огромни финансови ресурси от приятелско-роднински кръг – аферата “кумгейт”.

Клевета срещу мен е отправяна и от Бойко Борисов, за което беше осъден.

Работата ми като журналист винаги е била публична, видима. Прословутият договор, за който депутати от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да насочи своето внимание, е за закупуване на телевизионна техника /камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура/. Тази техника е налична, както и цялата документация.

В своята дейност по заснемането на документални филми в Сирия, Турция, Украйна, Ирак, Афганистан, Чечня…. съм се срещала и с бандити, с престъпници. По нашия екип е стреляно, били сме отвличани и бити…

Опитът за сплашване няма да мине."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика