Елена Начева от Карлово: Програмата на д-р Емилова заслужава шестица

Учителката по информатика и математика е удивена от бързите резултати на плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Още с първото си идване в медицинския център на д-р Емилова Елена се разделя с 12 кг и успява да зачеркне почти всички от диагнозите си в обезсърчаващо дълъг списък. Показателна за ефекта от плодолечението е реакцията на колежките є, които я затрупват с въпроси какво чудо е направила със себе си. Жената казва, че преди програмата на д-р Емилова нямала талия, тежала 105 кг при ръст 169 см и се чувствала постоянно уморена и обречена на схемата с прием на много лекарства „до живот”, които обаче не помагали.

За ползите от плодолечението знаела от свои близки в Карлово - семейство пациенти на лекарката, но ги имала за недостижим за самата себе си пример. Не била сигурна, че може да гладува и се колебаела дали ще си справи. Оказало се, че не само е лесно за прилагане, но и много приятно и окриляващо. Елена нямала никакви оплаквания по време на програмата, ходела на всички походи и спортни активности, организирани в медицинския център, плувала. За 20 дни в центъра - на Боровец, през юли т. г., създала и много нови контакти със съмишленици по пътя към здравословния живот. Казва, че без водач като д-р Емилова каузата остава трудно постижима, защото тънкостите са в персонализирането на програмата и мотивация за стриктното є спазване.

Преди да срещне лекарката, жената се хранела с много месо, млечни и тестени продукти. За съпруга си, почитател на постното, приготвяла ястия, към които за себе си винаги добавяла месо. Сега семейното меню вече е синхронизирано и всички са доволни. Интерес проявил и синът, който живее в Карлово и започнал да прави свои опити да прилага постигнатото от майка си - в храненето и в двигателната активност. Жената приготвя храната в дома като комбинация от наученото в кулинарното училище в медицинския център и добрите български традиции от недалечното минало.

Приготвя блюдата по съветите на консултанта на д-р Емилова Веселин Станков - от сезонни зеленчуци, варива, семена и ядки. Веднъж седмично на трапезата имат риба. Животинските храни ще попаднат в менюто по повод на празник, и то само от доказан източник.

За Елена промяната се оказала животворна. Тя имала отчайващ списък с болести и обезсърчаваща перспектива от методите на официалната медицина. Имала високо кръвно налягане, множество камъни в злъчката, камъни в левия бъбрек, уголемен и омазнен черен дроб, мъчителни болки в лумбалната област - и при движение, и при покой и др. При болничен престой преди около 10 години є открили диабет тип 2. Изписани били много медикаменти, но по силата на здрава интуиция Елена заменяла някои от хапчетата с билки и усещала по-добър ефект.

Само за първите 20 дни на плодове, чай и мед тя свалила цели 12 кг, повечето от които мазнини. Отслабването продължило и по време на захранването и според д-р Емилова постигнатото ще се запази трайно, защото Елена е много стриктна в спазване на програмата. По-важната част от отличните резултати е, че оплакванията на пациентката са отзвучали, тя се чувства здрава и енергична, без болки и без медикаменти.

Елена е убедена, че много хора биха избрали алтернативни методи за спасение от болестите, ако им се даде възможност да научат за ефектите им. Според Елена трябва да се започне с младите, защото те са винаги носители на промяната. За своите ученици казва, че мнозина се хранят с каквото им попадне, но е радостна, че мнозина вече избират да си вземат фреш или салата от близки до училището нови заведения, силна конкуренция на баничарниците.

Когато е на работа в гимназия „Васил Левски” в Карлово, и тя предпочита фреш от портокал или друг плод вместо закуска с бяло брашно, бяла захар и сол. Със солта има и собствен горчив опит, въпреки че е слушала лекциите на д-р Емилова и знаела колко коварна е тази бяла отрова. След програмата при лекарката, при захранването по схема, Елена прибавила щипка сол в салатата си и буквално за ден качила 2 кг, получила и отоци. Избавила се точно по предписанията на лекарката - останала пак на плодове и чай за ден-два, и всичко отзвучало. „Не е достатъчно само да слушаш увлекателните разкази на д-р Емилова, трябва и да ги проумееш и да спазваш съветите, за да си здрав”, споделя жената.

До края на годината Елена планира да направи отново 20 дни на плодове, чай и мед с 10-дневно захранване. Ще посещава медицинския център за контролни прегледи и при следваща голяма ваканция отново ще е при лекарката. Определя себе си като представител на хората, които през целия живот се учат и са жадни за знания. По образование е машинен инженер и по-голямата част от стажа є преминала в голям завод. Не се е поколебала след икономическите сътресения да придобие и педагогическа специалност и да се посвети на възрожденската професия учител, колкото и тежка да е тя в наше време.

Като взискателен учител Елена определя д-р Емилова за отличник. По всеотдайност към хората, по непрекъснато усъвършенстване на програмата, по победа над болестите. „Шестица е моята оценка към лекарката заедно с пожелание да е здрава и щастлива в полза на хилядите пациенти от цял свят”, казва жената.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Яхния от нахут (1 порция)

Продукти: 60 г суров нахут, 1 малък картоф, 30 -40 г тиквичка, 1/2 морков, 1/4 глава кромид лук, 1/2 скилидка чесън, 3-4 стръка магданоз, 3-4 стръка целина, десетина листенца пресен джоджен, по 1 щипка морска или хималайска сол, червен пипер, чубрица и къри

Приготовление: Накисваме нахута с вода от предната вечер. Прецеждаме го, измиваме и сваряваме за 20 мин. Картофа сваряваме на пара. Към нахута прибавяме нарязани на ситно моркова, тиквичката, лука, стръковете целина и стръковете магданоз, от които отделяме листенцата. Заливаме със зеленчуков бульон (или вода) - да се покрие сместа и варим на слаб огън 10-15 мин. Прецеждаме бульона и към течността слагаме сварения картоф, чесъна и подправките и пасираме. Получената смес изсипваме при нахута, разбъркваме и варим 1-2 минути. Дръпваме от огъня и прибавяме листенцата магданоз и джоджен, нарязани на ситно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве