Еленчани се стичат на поклонение на Капиновския манастир

Организират поклонение в Къпиновския манастир, което е насрочено за 22 юли. По традиция на този ден рано сутринта ще тръгнат три лъча, които по обяд ще се съберат в двора на светата обител.

Участниците в пешеходния поход се събират в 8 часа на площад „ИларионМакариполски“ и ще бъдат извозени до село Вълчовци, откъдето  поемат по 12-километрова пътека.Тя следва стария път до манастира, преди построяването на язовир „Йовковци. Маршрутът пресича живописни места, преваля билото и се спуска при стария римски мост на р. Веселина, впечатляваща и с водопада под манастира.

Велосипедистите ще въртят педали по пътя от Елена през село Миндя до светата

обител. Началото на велопохода е също от пл. „Иларион Макариополски“, но от 9 часа. Останалите участници ще пристигнат с автобуси, които тръгват от автогарата в Елена в 10.30 часа,  и с лични автомобили.

Рано сутринта до манастирските порти се подклажда огънят за курбана. Неговото освещаване е по обяд в двора на манастира.  По стародавна традиция еленският кметоставя дар за светата обител.

Еленчани слагат началото на поклонничеството още през Възраждането, когато край двата съседни манастира в Еленския балкан – Плаковския и Къпиновския, на Илинден се стичали масово хора от цялата околия. Заедно с близката до града Мерданска света обител те са известни като Еленските манастири - центрове на духовност и образование, на завери и съзаклятия, убежище за революционери.

Преди 17 години по инициатива на община Елена и Туристическо дружество „Чумерна“, във връзка с Европейските дни на наследството, се възстановява поклонението до Къпиновския манастир, което не е прекъсвано и до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България