Елизабет II благодари на ветерани от Нормандия

На церемонията вчера в Портсмут присъстваха около 300 ветерани, всичките над 90-годишни, участвали в десанта в Нормандия (на снимката - част от тях на сцената).

Лидери на 16 държави на честванията на 75 години от десанта

На церемонията Тръмп чете молитва на Рузвелт

В необичаен жест за коронована особа британската кралица Елизабет II благодари на ветераните от десанта в Нормандия за тяхната саможертва.

„Когато присъствах на възпоменателните прояви по случай 60-ата годишнина на десанта, някои мислеха, че това може да е последното подобно събитие. Но военновременното поколение - моето поколение, е жилаво и се радвам днес да съм с вас в Портсмут”. Това заяви Елизабет II (93 г.) в обръщение на церемонията по отбелязването на 75 г. от десанта на съюзническите сили срещу нацистка Германия, който бележи началото на кампанията за освобождаване на окупираната от нацистите Западна Европа.

Церемонията се проведе в английския град Портсмут - една от точките на дебаркиране, на нея присъстваха лидери на страните, участвали в десанта (Великобритания, САЩ, Франция, Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Гърция, Люксембург, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша и Словакия), както и канцлерката на Германия.

Лидерите четоха откъси от писма на участници в десанта. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, за когото днес бе последният ден от посещението му във Великобритания, прочете молитва, която предшественикът му Франклин Рузвелт е включил в радио обръщението си на 6 юни 1944 г., излъчено докато американските и съюзническите сили преминават Ламанша. В него Рузвелт посочва, че „нашите синове, гордостта на нацията ни, днес започнаха велико начинание, борба за запазване на нашата република, на нашата религия и нашата цивилизация и освобождение на страдащото човечество”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа