Елина Гаранча – фурор в НДК

Найден Тодоров, Елина Гаранча и Карел Марк Чичон

Повече от 2000 почитатели на оперното изкуство аплодираха най-доброто мецосопрано на нашето време Елина Гаранча вечерта на 23 септември в НДК. Тя е родена в Латвия в семейство на музиканти, но въпреки музикалното си образование мечтае да стане актриса. През последното десетилетие Гаранча е звездата в афишите на Метрополитън опера, Кралската опера в Лондон, Берлинската Щатсопера, Виенската опера и др.

Изящната оперна дива започна изпълнението си с един от любимите номера на българската и световна публика – арията на принцеса Еболи Nel giardin del bello от „Дон Карло“. Бидейки една от коронните роли за всеки мецосопран, Гаранча не разочарова местните си фенове и показа високо вокално майсторство, което от рано накара публиката да вика „Браво“. Концертът продължи с още една ария, позната на цялата публика, но този път от репертоара на спинтовия сопран – арията на Адриана Лековрьор из едноименната опера на Чилеа. Тук Гаранча успя да демострира многоликостта на гласа си, като същевременно предаваше и най-тънките нюанси на текста. Нейната артистичност е покоряваща, пролича усетът й да влиза в роля, да оставя онези необходими паузи, които карат публиката да затаява дъх.

Първата част завърши отново с принцеса Еболи и арията O don fatale, o don crudel, но с това приключиха познатите солови интерпретации за българската публика, защото във втората част Гарача запозна родните меломани с по-малко известни за тях произведения на Григ, Гасталдон, Хименес, Зоросабал и други. Несъмнено, искайки да промотира новия си албум “Sol y Vida”, Гаранча изпрати лятото в първия ден на есента с тази слънчева колекция от италиански, испански и латиноамерикански произведения, под палката на нейния съпруг Карел Марк Чичон, с когото всъщност е записан и албумът. Работата с британско-гибралтарския диригент се оказа особено благотворна и за оркестрантите от Софийска филхармония, които определено бяха заразени от неговия огнен темперамент, а това от своя страна се предаде и на публиката, която не остави Гаранча да си тръгне от сцената, преди да изпълни и два биса. Сред тях беше и арията, без която не може да завърши нито един мецосопранов концерт – Хабанерата на Кармен.

На първия ред в залата беше оперната ни звезда Райна Кабаиванска заедно с нейните избраници за Майсторския й клас през тази година.

След финала на концерта оперната дива се срещна лично с повече от 100 свои фенове, които си бяха закупили нейни дискове, и раздаде автографи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура