Елка Няголова и “Шест грама” душа

Поетесата Елка Няголова провижда изтичащото време не чрез броя на дните и годините, а чрез броя на книгите си. За своя юбилей тя представи 20-ата си поетична книга “Шест грама” пред 150 гости, сред които бяха дейци на столичния творчески и политически елит. Събитието се водеше от актрисата Кристина Белчева и се състоя на 22 ноември 2017 г. в Националната художествена галерия.

Преди авторския рецитал Елка Няголова отправи светло послание към присъстващите, към всички свои читатели: “Нека заедно да помислим за душата. Струва ми се, че човекът като цяло през последните десетилетия твърде добре смята. Дори новите технологии доста му помагат в сметките. Но е забравил да чувства. Забравил е, че душата е неизмерима и тя му е дадена да чувства, да вярва, да се надява, да обича. На това се крепи този свят. Шест грама... Толкова ли само тежи човешката душа? Нека да кажа, че това е една метафора. Опитите на науката да претегли, да измери неизмеримото дават различни резултати – 5, 6, 21, 23 грама. Моето лично разбиране е, че душата е частица от големия Божи дух и замисъл, дихание, което ни е дадено за определена отсечка от време тук, на земята… Отделен е въпросът: защо ни е даден този Път? Все си мисля, че ние, човеците, сме просто ракети-носители във времето: с първото си дихание получаваме паролата “Любов” и трябва да я пренесем през живота до следващите поколения. Поезията изначално се занимава с човешката душа и с това, което се случва в нея. Затова посегнах към тази тема, колкото и тайнствена да е тя.”

Литературно-критически анализ на новата книга направиха с вещина Надя Попова и Катя Зографова. Музикалното надграждане на поезията беше дело на тенора Арсений Арсов и проф. Лидия Ошавкова (флейта).

 

Откъс

Елка Няголова

Клаустрофобия

Не ми подавай тази карта –

навсякъде ми е тясно,

навсякъде бъркам посоките.

И често съм като дете,

което върви разплакано

по Главната улица

в твойта душа,

защото се е изгубило...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства