Елън Бъркин работила като сервитьорка

Актрисата получи 40 млн. долара обещетение след развода си с милиардера Рон Пиърман

Премиерният за България сериал „Животинско царство” се излъчва всеки делник от 20:00 ч. по bTV Action. Пресъздадени са реални събития от 80-те години в Мелбърн, Австралия, в които е замесена известната местна криминална фамилия Петинджил. Семейството е обвинявано в нелегален бизнес, продажба на наркотици и оръжия, както и въоръжени обири.

Сериалът проследява историята на 17-годишния тийнейджър Джошуа „Джей” Коди (Фин Кол), чийто живот се обърква тотално след като загубва своята майка вследствие на свръхдоза хероин. Съдбата отвежда младото момче при роднини в Южна Калифорния, където той научава, че близките му се занимават с престъпност. Тарторите на тази фамилна групировка са Джанин „Смърф” Коди (Елън Баркин) и нейната дясна ръка, Бари „Баз” Блекуел (Скот Спийдман), които не допускат компромиси в своята работа.

Една от главните роли в сериала се изпълнява от актрисата Eлън Рона Бъркин. Тя е родена на 16 април 1954 г. в Ню Йорк, САЩ. Родителите й са с еврейски произход - баща й е търговец, а майка й е медицински администратор. Израства в нюйоркските квартали Бронкс и Куийнс. Тя е около 10 –годишна, когато осъзнава, че иска да стане актриса. Приемат я в Училището по изкуствата в Манхатън.

След това учи в Hunter College, откъдето се дипломира с две специалности – театър и история. От една страна иска да преподава Стара история , но въпреки това мислите й я връщат към първата й любов – актьорството. След това продължава обучението си в New York's Actor's Studio. И тъй като се страхува от кастинги, учи седем години преди да се яви на първото си прослушване.  Докато следва, работи като сервитьорка.

След като участва в бродуейските пиеси "Shout Across the River" (1979), "Extremities" (1983), "Fool for Love" (1984) and "Eden Court" (1985), тя дебютира в киното във филма „Diner” (1982) с Мики Рурк и Даниел Стърн. През 1986 г. се снима с Денис Куейд в „The Big Easy”, а на следващата година играе в „Siesta” (1987) с ирландеца Гейбриъл Бърн, за когото в последствие се омъжва. Раждат им се син и дъщеря, но през 1999 г. се развеждат.

Следва участие в телевизионния „Clinton and Nadine” (1988). През 1989 г. се снима в трилъра „Море от любов” с Ал Пачино. Четири години по-късно се снима с Робърт де Ниро в тежката драма „Животът на момчето”, в която Леонардо Ди Каприо прави една от най-силните си роли в началото на своята кариера.

Пез 1997 година печели „Еми” за изпълнението си в „Before Women Had Wings” (1997), където Опра Уинфри също играе малтретирана съпруга. 12 месеца по-късно се снима в драматичната комедия на Тери Гилиам „Страх и омраза в Лас Вегас” с Джони Деп, Камерън Диас, Бенисио Дел Торо, Тоби Магуайър и др. През 2000 г. Бъркин се омъжва за милионера Рон Пиърман, собстветик на козметичния гигант „Ревлон”.

След сватбата им, тя оставя кариерата си на заден план и чак след тежкия им развод през 2006 г. започва да се снима активно. Междувременно приема малка роля в „Някой като теб” (2001) и във филма на Спайк Лий „Тя ме мрази” (2004). Първото й голямо участие след раздялата с втория си съпруг е в „Бандата на Оушън 3”.

Интересна подробност от личния живот на Елън Бъркин е, че тя успява да осъди бившия си мъж за филмовата им компания. Съдът разпорежда милиардерът финансист Рон Пиърман да плати над 4 млн. долара на компанията за производство на филми, създадена съвместно с бившата му съпруга. Applehead Pictures LLC, която е регистрирана в Манхатън, дава под съд Пиърман през 2007 във Върховния съд на щата Ню Йорк, поради неплащане от страна на президента на Revlon Inc на обещани от него оперативни разходи на компанията. Съдия Дебра Джеймс издава заповед Пиърман да плати обещаните 3.4 милиона долара, плюс лихвите. Милиардерът и Бъркин, четвъртата му съпруга, минават през ожесточен процес за развод през 2006. Бъркин получава 40 милиона долара обезщетение за раздялата.

Бившата двойка и братът на Бъркин, Джордж, създават Applehead Pictures LLC през 2005. По-късно същата година Пиърман извършва плащане на стойност 465 000 долара на компанията. Богаташът завежда контраиск през 2007, заявявайки, че Бъркин е използвала компанията за лични цели и за да назначи на работа брат си, бивш редактор на списание "High Times".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица