Ел Команданте отбелязва юбилей

В Куба има истински култ към личността на лидера на революцията Фидел Кастро.Снимка АФП

След повече от 600 опита за покушението му, след като отправи предизвикателства към 10 поредни американски президенти и след като беляза историята на XX в., несменяемият кубински лидер Фидел Кастро навършва днес 90 г. Спорната фигура на Ел Команданте продължава да хвърля сянка в задния двор на САЩ въпреки историческото сдобряване на Вашингтон с Хавана през 2015 г.

Никой не би могъл да предрече неговата роля в глобалните събития, когато едва на 26-годишна възраст бащата на Кубинската революция повежда атака над казармите “Монкада” през 1953 г. Само няколко години по-късно Кастро триумфално влиза в Хавана, след като е победил силите на ген. Фулхенсио Батиста. Невероятната му победа обаче хвърля в смут САЩ, които се опитват по най-различни начини да попречат на възхода на новоизпечения национален герой на Острова на свободата. Според бившия шеф на кубинското разузнаване Фабиан Ескаланте ЦРУ и кубински изгнаници са се опитвали да убият Фидел Кастро 634 пъти. Самият лидер е казвал, че винаги носи браунинга си за всеки случай и дори е показвал голите си гърди на журналисти, за да видят, че не няма противокуршумна жилетка.

В годините на управлението си Кастро неведнъж се е обявявал за противник на американската империя и все още продължава да отстоява тази позиция. След историческата визита на президента на САЩ Барак Обама през март в Хавана в подкрепа на сближаването на двете страни, Кастро предупреди кубинците да не се поддават на “захаросаните думи” на US лидера. Фидел използва случая да припомни дългогодишната вражда, включително неуспешния опит на ЦРУ за инвазия в кубинския Залив на прасетата през 1961 г. Гневът му след провала на американските служби отчасти дава тласък и на Кубинската криза, когато Западът и СССР са на прага на ядрена война, след като Москва изпраща балистични ракети в Куба.

CUBA-CASTRO-88TH BIRTHDAY

Несъмнено лидерът на Острова на свободата е най-омразният човек за кубинската общност в САЩ, която реагира с масови протести на решението на Белия дом да се сдобри с комунистическия режим на диктатора. Въпреки критиките при управлението на Кастро Куба се превръща в страната с една от най-добрите и най-уважавани системи за здравеопазване в света.

В последните седмици Фидел Кастро не се е появявал публично, а в изказването си на партиен конгрес в Хавана през април той сякаш си взе сбогом: “Скоро ще бъда като всички останали. На всекиго идва редът.”

Цяла Куба пее в чест на Фидел

Издават книга с поздравленията за ЧРД

Хиляди деца отбелязват днес рождения ден на своя “баща” Фидел Кастро.

Днес Куба ще се превърне в гигантска концертна арена по случай рождения ден на лидера на революцията Фидел Кастро. Точно в 10 ч местно време в цялата страна оркестри и хорове ще изпълнят кантата в чест на Ел Команданте и ще продължат с концерти за 90-годишния юбилей на историческия ръководител на Острова на свободата.

Организатор на мащабното събитие е Кубинският музикален институт. В негово съобщение се казва, че “едновременно в културни учреждения, паркове и площади повече от 100 детски състава ще свирят и пеят за рождения ден на бащата на всички деца на Куба”. Отбелязването на празника е съсредоточено върху подрастващото поколение, като в него ще се включат и множество студенти. В Хаванския университет бе организирано изложението “Фидел в моята специалност” с разпродажба на снимки и книги, свързани с живота на държавния ръководител.

На рождения ден на лидера е посветен и специален младежки поход в провинция Гуантанамо по стъпките на националния герой Хосе Марти (1953-1895), който днес трябва да приключи на мястото, където той пада в бой с испанските колонизатори.

Отделно е създаден имейл адресът [email protected], на който всеки може да изпрати поздравления до Кастро, които дори ще бъдат издадени в книга - подарък за юбилея му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка