Еманюел Макрон: Национализмът е предателство на патриотизма

Френският президент Еманюел Макрон използва обръщението си по повод 100-годишнината от края на Първата световна война в неделя, за да изпрати предупреждение за опасностите от национализма, който, по неговите думи, е предателство на патриотизма, предава Reuters.

Както отбелязва британската агенция, докато президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин бяха само на няколко метра от него и слушаха речта, френският лидер отправи остри критики към тези, които се заиграват с националистическите чувства на едни хора, за сметка на други.

„Патриотизмът е точно обратното на национализма: национализмът е предателство на патриотизма“, заяви Макрон в рамките на 20-минутната си реч, която произнесе край Триумфалната арка по случай 100-годишнината от края на ПСВ.

„Преследвайки собствените си интереси на първо място, без да отчитаме тези на другите, ние изтриваме нещото, което е безценно за нацията, това, което й дава живот и я прави велика: нейните морални ценности“.

„Ройтерс“ коментира, че Тръмп, който изповядва доктрината „Америка на първо място“ и в предизборната кампания за междинните избори в САЩ на 6 ноември се обяви за „националист“, не показа никаква реакция на думите на Макрон и запази каменния израз на лицето си, което се забеляза, защото беше на първия ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа