Еманюел Макрон: Никой не бива да поучава Франция по въпроса за миграцията

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, преди минисрещата на върха в Брюксел за миграцията, че никой не бива да поучава Франция по този въпрос, защото тази година тя е втората в ЕС по брой приети мигранти, предаде Франс прес. Президентът каза това в отговор на критиките на Италия срещу френската позиция.

"Нека не забравяме никога нашите ценности, по този въпрос ще бъде непреклонен", продължи той. Решението на миграционната криза може да бъде намерено в сътрудничество между част от 28-те държави в ЕС, а не между всичките. Нашите ценности са правата на човека, зачитането на държавния суверенитет и европейската солидарност, каза френският президент, цитиран от ТАСС.

На срещата в Брюксел ще обсъждаме притока на нелегални мигранти и пресичането на каналите за трафик на хора и затова трябва да работим със страните на произход на мигрантите и държавите, през които те преминават транзитно, като Либия, страните на Балканите и Азия, отбеляза Макрон.

"Необходимо е да защитаваме по-добре външните граници, като отделим за това допълнителни инвестиции. Трябва да реформираме Дъблинския регламент и да направим тази система по-ефективна", подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят