Еманюел Макрон посрещна Румен Радев в Елисейския дворец

Френският президент Еманюел Макрон посрещна българския държавен глава Румен Радев в Елисейския дворец. Това е началото на тридневното посещение на Румен Радев във Франция.

"Уважаеми, г-н президент, благодаря ви за поканата и възможността да посетя вашата страна и да проведем тези изключително съдържателни разговори между двама стратегически партньори, които споделят общи виждания и имат обща представа за бъдещето на Европа. Днес обсъдихме предизвикателствата пред Европа, нашите общи позиции, също така споделихме някои от смелите френски виждания във вашият смел визионерски подход към проблемите в Европа", заяви българският президент Румен Радев.

"Мисля, че българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето още по-тясно сътрудничество, защото България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред съюза, проблеми, които изискват ясна визия и смел подход. Затова нашето председателство може да бъде от полза на Франция да представи вашите виждания и предложения за бъдещето на Европа и заедно да работим по тях", каза още Радев.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/1897010987282983/

https://www.facebook.com/President.bg/videos/1896986660618749/

https://www.facebook.com/President.bg/videos/1896983203952428/

 

Обединена Европа е сред основните теми на разговор този следобед, малко преди България да поеме председателството на Съвета на ЕС.

След като излезе от Елисейския дворец президентът Радев пристигна в Европейската космическа агенция за среща с генералния й директор. Тази вечер пък е срещата с българската общност в Париж.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/1897021360615279/

 

Десислава и Бриджит на разходка с корабче

Докато Румен Радев и Макрон обсъждат държавническите дела, техните съпруги - Десислава и Брижит се уговориха за разходка за корабче по река Сена. Воаяажът е планиран за утре, като след това френската първа дама ще покаже на Радева крастотите на Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България