Емилия Радева получава голямата награда за българско кино

Емилия Радева ще е носител на Наградата за принос н развитие на филмовото изкуство на тазгодишното 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост". Това обяви творческият му директор проф.Александър Грозев.

Този приз е бил връчван вече 23 години. Голямата българска актриса навършва почетните 85 години. Тя е известна със своите брилятни роли във филмите" Спомен за близначката", "Юлия Вревска", "Любовникът на Граминя""А,бяхме млади", "Вангелия", "Сюриз" и мн.др.През 2003 г. е наградена с орден "Стара планина-I степен"-за приноса си за развитието на българското изкуство и култура, а през 2013 получава "Аскеер" за цялостно творчество.

unnamed-5В юбилейното издание на "Любовта е лудост", което се открива на 25 август, ще бъдат показани 88 филма, между които и много носители на награди от световни и европейски фестивали. В конкурсната програма участват 12 заглавия, които ще бъдат оценявани от 5-членно жури. По време на фестивала ще има силна панорама на индонезийското, унгарското и датското кино-нови филми от последните три години. Ще бъде показан "Призраците на Исмаил", с който се откри фестивалът тази година в Кан, както и "Търговският пътник" на Асгар Фархади, спечелил награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Освен четвърт век на фестивала, ще бъдат чествани и 100 години на най-стария запазен български филм"Любовта е лудост", дал името на голямото киносъбитие край морето. Лентата от 1917 г.с режисьор пионера на родното кино-Васил Гендов, ще бъде показан на 28 август в английския двор на ФК на открито.

За първи път в рамките на "Любовта е лудост" ще има Фестивална КиноАкадемия с представяне на 6 младежки филма. За киноманите и меломаните ще има специална изненада-ще гостува Руската камерна филхармония от Санкт Петербург с изпълнения на световните  шедьоври на филмова музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино