Емил Димитров: Акцизът върху бездимните цигари е нравствен данък

Акцизът върху бездимните цигари е нравствен данък. Той не цели да създаде търговски предимства на едно дружество за сметка на друго или на един икономически оператор за сметка на друг. Това каза Емил Димитров, депутат от Обединените патриоти, по БТВ.

Първоначалният отказ на Обединените патриоти да подкрепят вдигането на акциза на бездимните цигари, а след това промяната на решението им, се дължи на поредната некомуникативност от страна на част от управляващите, допълни той.

„Считат, че след като ги подкрепяш за всичко, не са длъжни да те питат. Там грешката беше, че Цветанов и Менда Стоянова не изговориха нещата, а решиха през главата и някои колеги се обидиха – защото ги пренебрегваш, а после от тяхно име го пускаш. Това е лоша комуникативност от страна на Менда Стоянова”, обясни Димитров.

Може ли да обещаеш 300 лв. пенсия и когато трябва да ги събираш, да кажеш – няма да ги събирам от тези, а ще ги събираме примерно от инвалидите – който кашля по-малко ще дава на този, който куца повече, коментира още депутатът.

"Парите са в алкохол, цигари и горива. От алкохол не ги събираме, от цигарите като не ги събираме, от горивата имаме проблеми, така че откъде да дойдат тези пари. Така че премиерът беше прав, Менда също е права, въпреки че съветниците, които дадоха в началото на годината параметрите, трябваше да предвидят, че ще се случи това нещо с тези цигари", каза Димитров.

Малките цигари защо не се облагат с по-малък данък, а се броят на късове, попита той и допълни: "Все пак тук се брои всичко на късове – и дебела цигара, и малка цигара, и дълга, и къса се брои по един и същ начин. Тук не говорим за насипен тютюн на килограми. В Европа няма правила, така че ние сме свободни, докато в Европа не дадат, да си създадем. Трябвало е да го направим по-рано".

Самите производители казват, че след 20 г. няма да произвеждат нормалните цигари, но те 50 г. рекламират нормалните и никога не са казали – Много са вредни, спрете, а казват – Много са добри, нашите са по-чисти, посочи още Емил Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България